Wino ryżowe
Wino ryżowe
Przepis
- 1kg ryżu
- 3kg cukru
- 500g rodzynek
- 9l wody
- przyprawy(goździki, ziele angielskie, kminek, bazylia, cynamon i imbir)
- 2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- drożdże aktywne PDM
28.10.2011r.
2kg cukru rozpuszczamy w 7l przegotowanej wody czekamy, aż ostygnie a, tymczasem do dymiona dodajemy sparzone rodzynki i dobrze wypłukany ryż, przyprawy według uznania, wyciśnięty sok z jednej pomarańczy, miąższ z 2 cytryn oraz bardzo cienko obraną skórkę z jednej (oczywiście wyparzoną).
Wieczorem dodałem drożdże aktywne PDM, a rano zastałem taki o to piękny widok :-)
1.11.2011r.
Dodajemy 1kg rozpuszczone w 2l wody.
9litrów wody w balonie +3 kg czyli 0,6lx3 =1,8l+9l => 10,8l wina znajduje się obecnie w balonie.
Raz na jakiś czas wino należy w balonie intensywnie wymieszać.
Raz na jakiś czas wino należy w balonie intensywnie wymieszać.
12.12.2011r.
Zlewam wino z nad części stałych tj. ryżu i rodzynek.
Komentarze
Prześlij komentarz