Wino ryżowe

Wino ryżowe

Przepis

  • 1kg ryżu
  • 3kg cukru
  • 500g rodzynek
  • 9l wody
  • przyprawy(goździki, ziele angielskie, kminek, bazylia, cynamon i imbir)
  • 2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • drożdże aktywne PDM




28.10.2011r.
2kg cukru rozpuszczamy w 7l przegotowanej wody czekamy, aż ostygnie a, tymczasem do dymiona dodajemy sparzone rodzynki  i dobrze wypłukany ryż, przyprawy według uznania, wyciśnięty sok z jednej pomarańczy, miąższ z 2 cytryn oraz bardzo cienko obraną skórkę z jednej (oczywiście wyparzoną).








Wieczorem dodałem drożdże aktywne PDM, a rano zastałem taki o to piękny widok :-) 



















1.11.2011r.
Dodajemy 1kg rozpuszczone w 2l wody.
9litrów wody w balonie +3 kg czyli 0,6lx3 =1,8l+9l => 10,8l wina znajduje się obecnie w balonie.
Raz na jakiś czas wino należy w balonie intensywnie wymieszać.

12.12.2011r.
Zlewam wino z nad części stałych tj. ryżu i rodzynek.

20.12.2011r.
Drugie zlanie znad osadu.

09.01.2012
Przelanie wina do 2 balonów 5l oraz dosypanie sypkiego cukru w jednym 300g w drugim 200g 

Po co? Jedno do spożycia bieżącego drugie niech sobie stoi i czeka na gorsze czasy :D

16.02.2012


Komentarze

Popularne posty