Warka 16 - Polskie Ale
Piwo powstało w międzynarodowym dniu stouta czyli 8.11 - mimo, że stoutem nie jest. Jego warzenie zostało zakończone degustacją milk stouta z warki 12 :)
Zasyp:
Zacieranie
Kleikowanie płatków w 1l wody.
68c - 60min
74 - 15min
Wysładzanie
15l do otrzymania ok. 25l brzęczki
Gotowanie
60min
60min - Lubelski 25g
15min - Lubelski 25g
1min - Marynka 30g
Fermentacja
8.11.2012r. - BLG ok 12
18.11.2012r. - BLG 4. Przelewam na cichą, Piwo właściwie gotowe do rozlania, bardzo klarowne, ale niech jeszcze z tydzień pobędzie na cichej :)
23.11.2012r. - Ok 22l piwa rozlane z ok. 4g cukru. Błona na wierzchu piwa...kur....będzie trzeba zrobić dokładne mycie.
13.02.2013r. - Na początku przez kilka tygodni śmierdziało okropnie zgniłymi jajami (w każdym razie jakoś tak :) ). Później z biegiem czasu nabrało chmielowego charakteru i teraz jest już bardzo dobre :)
Zasyp:
- Pale Ale 3,5kg
- Monachijski 250g
- Płatki jęczmienne 180g
- Łyżeczka mchu irlandzkiego
- drożdże Safale S-04
- chmiel Lubelski 50g
- chmiel Marynka 30g
Zacieranie
Kleikowanie płatków w 1l wody.
68c - 60min
74 - 15min
Wysładzanie
15l do otrzymania ok. 25l brzęczki
Gotowanie
60min
60min - Lubelski 25g
15min - Lubelski 25g
1min - Marynka 30g
Fermentacja
8.11.2012r. - BLG ok 12
18.11.2012r. - BLG 4. Przelewam na cichą, Piwo właściwie gotowe do rozlania, bardzo klarowne, ale niech jeszcze z tydzień pobędzie na cichej :)
23.11.2012r. - Ok 22l piwa rozlane z ok. 4g cukru. Błona na wierzchu piwa...kur....będzie trzeba zrobić dokładne mycie.
13.02.2013r. - Na początku przez kilka tygodni śmierdziało okropnie zgniłymi jajami (w każdym razie jakoś tak :) ). Później z biegiem czasu nabrało chmielowego charakteru i teraz jest już bardzo dobre :)
Komentarze
Prześlij komentarz