Warka 16 - Polskie Ale

Piwo powstało w międzynarodowym dniu stouta czyli 8.11 - mimo, że stoutem nie jest. Jego warzenie zostało zakończone degustacją milk stouta z warki 12 :)

Zasyp:

  • Pale Ale 3,5kg
  • Monachijski 250g
  • Płatki jęczmienne 180g
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • drożdże Safale S-04
  • chmiel Lubelski 50g
  • chmiel Marynka 30g

Zacieranie

Kleikowanie płatków w 1l wody.
68c - 60min
74 - 15min

Wysładzanie

15l do otrzymania ok. 25l brzęczki

Gotowanie

60min

60min - Lubelski 25g
15min - Lubelski 25g
1min - Marynka 30g

Fermentacja

8.11.2012r. - BLG ok 12
18.11.2012r. - BLG 4. Przelewam na cichą, Piwo właściwie gotowe do rozlania, bardzo klarowne, ale niech jeszcze z tydzień pobędzie na cichej :)
23.11.2012r. - Ok 22l piwa rozlane z ok. 4g cukru. Błona na wierzchu piwa...kur....będzie trzeba zrobić dokładne mycie.


13.02.2013r. - Na początku przez kilka tygodni śmierdziało okropnie zgniłymi jajami (w każdym razie jakoś tak :) ). Później z biegiem czasu nabrało chmielowego charakteru i teraz jest już bardzo dobre :)

Komentarze

Popularne posty