warka 32 - Poznaj Polski Chmiel#1 American Pale Ale Single hop IUNGA

Jednak to nie koniec sezonu... ;) Tym piwem rozpoczynam cykl Poznaj Polski Chmiel. Na pierwszy ogień IUNGA. Chwalona, że daje fajny efekt. Na tegorocznych Birofiliach spróbowane single hop nie rzuciło na kolana, ale.... ale!!! spróbować nie zaszkodzi :).

Zasyp
  • Pale ale Strzegom 4,5 kg
  • Pszeniczny Strzegom 500g
  • Karmelowy 30 Strzegom 250g
  • chmiel IUNGA 110g
  • drożdże Safale Us-05 świeża paczucha
  • łyżeczka mchu irlandzkiego
66'c - 60min
76'c - 10min

Wysładzanie wodą 78'c do ok. 30l

IUNGA 20g - 60min
IUNGA 10g -30min
IUNGA 20g -15min
IUNGA 20g und mech aus Irland - 5min
IUNGA 10g - 0min
IUNGA 30g - chmielone na zimno

Planowane założenia
Objętość 25l
IBU 45
BLG 13.0

03.07.2014r. - Wyszło ok. 14blg.
28.07.2014r. - Doszło do ok. 4blg. Zdecydowanie ostatnie piwo tego sezonu. Jest za ciepło! a Mama mówiła - nie warz w czasie wakacji!
05.09.2014r. - Piwo wypite na niecały miesiąc temu na 80 urodzinach mojego Dziadka. Iunga spisała się dobrze, bez fajerwerków i szoku wśród tysko - okocimio spijaczy i wszystkim smakowało więc chyba było dobrze ;-). Lekki posmak ananasowy który wniosła IUNGA był wielce okej. Do powtórki za jakiś nieokreślony czas.

Komentarze

Popularne posty