Warka 56 - Żytni Śliwkowy Porter

Ciężko mi się ostatnio zabrać za warzenie, rozlewanie jednak w dniu dzisiejszym nie dość, że zdarzyłem zabutelkować Stouta z warki 55 powstała również warka 56 Rye Robust Porter z dodatkiem Śliwki Sechlońskiej.

Zasyp na 12l / 18blg / ibu 36ibu

Pale Ale - 1,5kg
Monachijski typ I - 1,1kg
Żytni - 500g
Czekoladowy 1200 - 155g
Czekoladowy 400 - 146g
Karamelowy 300 - 200g
Karamelowy 600 - 100g
chmiel Marynka 25g
Śliwka Sechlońska 100g

Zacieranie 60 min w 68'c
72'c - 15 min
78'c - do filtracji

Chmielenie
Marynka 25g - 60min
Suska Sechlońska 100g - 15min

19.11.2016r. - Wyszło 13l, nie mierzyłem blg


Opis

Aromat: średni, wędzony - wędzonka owocowa w typie kompotu z suszy, śliwka, gorzka czekolada, kakao
Smak - gęste, pełne, wyraźna owocowa wędzonka no śliwkowa nie da się ukryć, gorzka czekolada, kakao, lekko ostre, średnia paloność, niska goryczka.

Bardzo udane piwo :)

Komentarze

Popularne posty