Warka 59 - Imperialny Żytni Śliwkowy Porter

W związku z odpowiedzią na Imperium Prunum gate powstał plan na zrobienie Imperialnej wersji Żytniego Śliwkowego Portera który okazał się co najmniej dobry. :) Oczywiście do pewnej części polecą płatki dębowe macerowane w czymś fajnym :)

12l / 26,3 blg / 42 IBU

Pale ale 2,2 kg
Monachijski 2 kg
Żytni 550g
Czekoladowy 400 200g
Czekoladowy 1200 150g
Karamelowy 300 - 200g
Karamelowy 600 - 200g
Suska Sechlońska 150g
Gęstwa Safale Us-05 po warce 58
Marynka 25g
Oktawia 25g


Zacieranie w 18l

66'c - po 30 min wrzucone palone
74'c - 10min
78'c - mash out

Chmielenie

60min - Marynka 25g
30min - Oktawia 25g + 50 suski
15 min - 50 suski
5min - 50 suski

07.02.2017r. - Wyszło 12l ok. 23 blg także tego jest rekord ;) - Oprócz tego z wysłodzin powstało 7l - jakies 10blg wraz 10g Oktawii na 60min i 15min z 1kg zamrożonych malin
7.03.2017r. - Poszło w butelki, 5l IŻŚP do balona wraz z płatkami dębowymi moczonymi w Jim Beamie i 20g suski (moczone pod koniec z płatkami)
2.05.2017r. - Wersja z płatkami i suską na zimno poszło do butelek...


Komentarze

Popularne posty