Warka 62 - Witbier#2
Stałem się szczęśliwym posiadaczem gęstwy FM 27 - Artefakty Trapistów jak się okazało drożdże te są odpowiednikiem Trappist High Gravity. Na pierwszy ogień idzie Witbier, niestety bez curacao bo nigdzie nie mogłem w sklepach znaleźć choć ostatnio wszędzie było.... no nic za to będzie skórka cytryny :P a w planie także 5l wersja z rumiankiem.
Pale ale 2kg
Pszenica niesłodowana 1kg
Płatki pszenne 500g
Płatki owsiane błyskawiczne 400g
Płatki orkiszowe błyskawiczne 400g
Owies niesłodowany 100g
Iunga 10g
Cascade 15g
Kolendra 15g
Skórka słodkiej pomarańczy 20g
Skórka cytryny 16g
Gęstwa Fermentum Mobile 27 Artefakty Trapistów (Trappist High Gravity)
Zacieranie w 14l wody
66c - 60min
72c - 60min
78'c
Filtracja
+13l do wysładzania
Iunga 10g - 45min
Dodatki - 10min
Cascade 15g - 5min
13.05.2017r. - Rozpoczęcie fermentacji - 21 litrów. 12,5blg
5.06.2017r. - Niestety piwo dopadł delikatny tlenowiec... 5l poszło w pety... a reszta zlew.
Pale ale 2kg
Pszenica niesłodowana 1kg
Płatki pszenne 500g
Płatki owsiane błyskawiczne 400g
Płatki orkiszowe błyskawiczne 400g
Owies niesłodowany 100g
Iunga 10g
Cascade 15g
Kolendra 15g
Skórka słodkiej pomarańczy 20g
Skórka cytryny 16g
Gęstwa Fermentum Mobile 27 Artefakty Trapistów (Trappist High Gravity)
Zacieranie w 14l wody
66c - 60min
72c - 60min
78'c
Filtracja
Iunga 10g - 45min
Dodatki - 10min
Cascade 15g - 5min
13.05.2017r. - Rozpoczęcie fermentacji - 21 litrów. 12,5blg
5.06.2017r. - Niestety piwo dopadł delikatny tlenowiec... 5l poszło w pety... a reszta zlew.
Komentarze
Prześlij komentarz