Warka 70 - Świąteczny Owsiany Stout
Po dość udanym podejściu do Stouta Owsianego ze skórka pomarańczy postanowiłem iść w tym roku dalej i dodać kolejne dodatki - tonkę i ziarna kakaowca. Nie ukrywam, że bazą pomysłu do tego piwa był Artezanowy Too young to be Herod. Zobaczymy za jakiś czas co z tego wyjdzie :)
Pale ale - 3kg
Płatki owsanie 400g
Abbey - 200g
Czekoladowy 400 - 200g
Czekoladowy 1200 - 100g
Carafa typ II - 100g
Zacieranie w 13l
66'c - 60min
72'c - 15min
78'c mash out + dodanie palonych
Filtracja do 16l
66'c - 60min
72'c - 15min
78'c mash out + dodanie palonych
Filtracja do 16l
Gotowanie 60min
Galaxy 5g - 60min
Simcoe 5g - 60min
Galaxy 10g - 30min
Simcoe 10g - 15min
Simcoe 10g - 15min
Skórka pomarańczowa 10g - 10min
na cichą:
wersja 1 5l. - skórka pomarańczy 20g, tonka 3 fasolki, ziarna kakaowca moczone w rumie
wersja 2 10l - prażone wiórki kokosa 1 paczka z lidla ( bardzo fajnie zagrało)
na cichą:
wersja 1 5l. - skórka pomarańczy 20g, tonka 3 fasolki, ziarna kakaowca moczone w rumie
wersja 2 10l - prażone wiórki kokosa 1 paczka z lidla ( bardzo fajnie zagrało)
Komentarze
Prześlij komentarz