Irish Red Ale #2 - warka nr. 7
Irish Red Ale podejście drugie.
10.04.2012
Schemat zacierania tak jak poprzednio z dwoma zmianami:
Wrzuciłem słody do wody ok. 16.30, a skończyłem gotować o 23.30. Drożdże zadałem dopiero rano. Powstał nieoczekiwany problem z filtracją... na początku kropelka po kropelce...dopiero później co nieco ruszyło, a i tak trwało to bardzo, bardzo długo...
Może to wina zbyt ześrutowanego słodu? w każdym razie zdecydowałem się zrobić filtrator z oplotu którym będę filtrował następne warki. 15min pracy i o to jest :)
gęstość startowa 12BLG
18.04.2012
19l IRA o BLG równym 4,5 leci na cichą.
27.04.2012
Wyszło 38 półlitrowych butelek IRA o gęstośći 4 BLG.
06.06.2012
Od razu odpowiadam na pytanie - czy chciało mi się wycinać? NIE! :P
10.04.2012
Schemat zacierania tak jak poprzednio z dwoma zmianami:
- Dodałem palony jęczmień dopiero po próbie jodowej,
- wysładzałem w partiach 3x5l.
Wrzuciłem słody do wody ok. 16.30, a skończyłem gotować o 23.30. Drożdże zadałem dopiero rano. Powstał nieoczekiwany problem z filtracją... na początku kropelka po kropelce...dopiero później co nieco ruszyło, a i tak trwało to bardzo, bardzo długo...
Może to wina zbyt ześrutowanego słodu? w każdym razie zdecydowałem się zrobić filtrator z oplotu którym będę filtrował następne warki. 15min pracy i o to jest :)
18.04.2012
19l IRA o BLG równym 4,5 leci na cichą.
27.04.2012
Wyszło 38 półlitrowych butelek IRA o gęstośći 4 BLG.
06.06.2012
Od razu odpowiadam na pytanie - czy chciało mi się wycinać? NIE! :P
Komentarze
Prześlij komentarz