Irish Red Ale #2 - warka nr. 7

Irish Red Ale podejście drugie.

10.04.2012

Schemat zacierania tak jak poprzednio z dwoma zmianami:

  • Dodałem palony jęczmień dopiero po próbie jodowej,
  • wysładzałem w partiach 3x5l.

Wrzuciłem słody do wody ok. 16.30, a skończyłem gotować o 23.30. Drożdże zadałem dopiero rano. Powstał nieoczekiwany problem z filtracją... na początku kropelka po kropelce...dopiero później co nieco ruszyło, a i tak trwało to bardzo, bardzo długo...
Może to wina zbyt ześrutowanego słodu? w każdym razie zdecydowałem się zrobić filtrator z oplotu którym będę filtrował następne warki. 15min pracy i o to jest :)


gęstość startowa 12BLG



18.04.2012

19l IRA o BLG równym 4,5 leci na cichą.

27.04.2012

Wyszło 38 półlitrowych butelek IRA o gęstośći 4 BLG.

06.06.2012

 
 Od razu odpowiadam na pytanie -  czy chciało mi się wycinać? NIE! :P

Komentarze

Popularne posty