Stout Owsiany warka nr.6
Od samego początku chciałem zrobić to piwo. Czemu?
W grudniu miałem okazję skosztować Wesołych Świat (obecna nazwa - Dobry wieczór) z browaru PINTA i tak to było TO! jeśli uda mi się choć w połowie zrobić tak dobre piwo będę zadowolony :)
ZAPAMIĘTAJCIE TĄ ETYKIETĘ!
A tymczasem przejdźmy do warzenia..
1. 13,5l wody podgrzewamy do 70c i wsypujemy Pale Ale i płatki. Temp spada do ok. 67c.
2. Przerwa 45min.
3. Po negatywnej próbie jodowej dodajemy ciemne słody i jęczmień.
4. Podgrzewamy do 72c i robimy przerwę 10min.
5. Filtrujemy
6. Wysładzanie w partiach - 5l, 5l i 4l. Otrzymuje ok. 22l.
7. Gotowanie - 60 min
8. Chmielenie w 5 min (15g) i w 40 min (10g)
Wodę zacząłem gotować o 8.55 jest 20.00 dodałem drożdże...ciężkie jest życie bez chłodnicy...
Gęstość startowa wynosi 14BLG.
06.04.2012
Zlewam świątecznie na cichą. Wyszło 18,5l o gęstości 4,5BLG.
18.04.2012
Piwo zlane do butelek. W smaku takie jak ma być więc czekamy tylko na nagazowanie by spróbować efektów. Blg zeszło do ok.4 czyli trochę ponad 5% zaw. alk.
Mam duże nadzieje związane z tym piwem dlatego powstały nawet dwie wersje etykiety ;D
Oba pyszne! :)
W grudniu miałem okazję skosztować Wesołych Świat (obecna nazwa - Dobry wieczór) z browaru PINTA i tak to było TO! jeśli uda mi się choć w połowie zrobić tak dobre piwo będę zadowolony :)
ZAPAMIĘTAJCIE TĄ ETYKIETĘ!
A tymczasem przejdźmy do warzenia..
Zestaw z BA:
- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,
- słód Carafa Typ I 0,2 kg,
- palony jęczmień Weyermann 0,3 kg,
- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,
- chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
- drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g,
- wskazówki do warzenia.
02.04.2012
1. 13,5l wody podgrzewamy do 70c i wsypujemy Pale Ale i płatki. Temp spada do ok. 67c.
2. Przerwa 45min.
3. Po negatywnej próbie jodowej dodajemy ciemne słody i jęczmień.
Pozytywna próba jodowa |
Negatywna próba jodowa |
4. Podgrzewamy do 72c i robimy przerwę 10min.
5. Filtrujemy
6. Wysładzanie w partiach - 5l, 5l i 4l. Otrzymuje ok. 22l.
7. Gotowanie - 60 min
8. Chmielenie w 5 min (15g) i w 40 min (10g)
Wodę zacząłem gotować o 8.55 jest 20.00 dodałem drożdże...ciężkie jest życie bez chłodnicy...
Gęstość startowa wynosi 14BLG.
06.04.2012
Zlewam świątecznie na cichą. Wyszło 18,5l o gęstości 4,5BLG.
18.04.2012
Piwo zlane do butelek. W smaku takie jak ma być więc czekamy tylko na nagazowanie by spróbować efektów. Blg zeszło do ok.4 czyli trochę ponad 5% zaw. alk.
Mam duże nadzieje związane z tym piwem dlatego powstały nawet dwie wersje etykiety ;D
Komentarze
Prześlij komentarz