Weizen warka 8 - Dwa pierwsze razy

Dwa pierwsze razy. Po pierwsze zestawy zostały pierwszy raz zakupione w sklepie homebrewing.pl
po drugie przy tej warce użyłem pierwszy raz własnoręcznie wykonanego filtratora z oplotu :).

Skład zestawu:
  • słód pszeniczny 2,5kg,
  • słód pilzneński 1,5kg,
  • chmiel aromatyczny Lubelski 15 g (granulat),
  • drożdże górnej fermentacji MauriBrew WEISS - Y1433,
  • wskazówki do warzenia.

      Zacieranie
  • 9:15 - 9:35 - Wrzucamy słody do 14l wody o temp 46stopni, temperatura ustala się na poziomie 44c - przerwa ferulikowa 20min.
  •  9.45 - 9:55 - Podgrzewam do 53c przerwa białkowa - 10min ( nastąpiło delikatne przegrzanie ale dolanie 1l zimnej wody ratuje sytuacje :) )
  •  10:00 - 10:30 - Kolejna przerwa tym razem maltozowa - 30min.
  • 10:40 - 11:10 - Ostatnia przerwa 30min w 72c.
  • 11:10 - 11:20 - Podgrzewam do 75c i zabieram się za filtracje....

     Filtrowanie
  • 11.30 - Przelewam brzęczkę do fermentatora z oplotem. Pierwsze kilka litrów z powrotem do kadzi, a potem już pięknie klarowna brzęczka :)
  • 11.40- – Filtracja i wysładzanie w partiach 5l - 4l - 2l  wody o temp ok 72c.

    Filtracja za pomocą oplotu...cóż napisać...poezja :)
     Gotowanie / Chmielenie
  • 13.25 - Brzeczka zaczyna wrzeć więc do garnka leci pierwsza i ostatnia w tym wypadku partia chmielu Lubelski.
  • 14.25 - Koniec.

    Chłodzenie

  • 15.00 - Chłodzenie w wannie z zimną wodą.
  • 19.00 - Dodaje drożdże do ok. 19,5l brzęczki o temp 27c i gęstości 11,5blg

    Fermentacja

    Planowana fermentacja 10 dni (31 V - 9 VI) w garażu w temperaturze 17-18c.
    Pierwszy dzień fermentacji przyniósł zapach rozpuszczalnika to chyba winna zbyt wysokiej początkowej temperatury fermentacji która wynosiła dość sporo ponad 20c, a teraz 2 VI dominuje zapach siarkowodoru...   
 9.06.2012
     Piwo zeszło do 4 blg...trochę dużo, ale i tak nie będzie czasu żeby powstały granaty wiec zlewam do butelek z 3g zukero. Na zdjęciu moment przelewania oraz moja zacna stopa.
     
 11.07.2012
Jakie wyszło? Nawet dobre, czuć trochę bananów (im wyższa temperatura podania tym więcej) i mało goździków.

Komentarze

Popularne posty