Warka 10 - AMERICAN BITTER

Skład:
  • słód Pale Ale 3,8kg,
  • słód Crystal 200 0,2kg,
  • chmiel goryczkowy Apollo 15 g (granulat),
  • chmiel goryczkowy Centennial 20 g (granulat),
  • chmiel aromatyczny Cascade 25 g (granulat),
  • drożdże US-05.
23.07.2012   
Zacieranie
  • 12:05 - 13:15 - Do 12l wody o temperaturze około 72c wsypujemy słód ustalamy temperaturę na poziomie 68c. Przerwa 70min.
  • 13:15 -13:25 Podniesienie temperatury do 78c. Przerwa 10min.
  • 13:25 - 15:00 Filtracja i wysładzanie 16l wody. Otrzymałem 25l brzęczki.
Gotowanie
60min od 15:45

Chmielenie:

Apollo 60min
Cascade 10min
Centennial 5 min

29.07.2012   

20l ciemniutkiego bitterka o BLG ok. 3 poszło na cichą.

11.08.2012   

Piwo po 2 tygodniach fermentacji cichej poszło do butelek.

W piwie wyczuwalny rozpuszczalnik - fermentowane w czasie największych sierpniowych upałów. W przyszłym roku obowiązkowa przerwa w warzeniu od czerwca do września - szkoda surowców. Mimo to piwo jest pijalne i nawet niezłe, napewno do powtórzenia.


Uwagi: Zestaw ze sklepu Twojbrowar.pl (bardzo sprawna wysyłka. Polecam!)
Bardzo ciekawe i różnorodne zapachy amerykańskich chmieli :)
   

Komentarze

Popularne posty