Warka 10 - AMERICAN BITTER
Skład:
Zacieranie
60min od 15:45
Chmielenie:
Apollo 60min
Cascade 10min
Centennial 5 min
29.07.2012
20l ciemniutkiego bitterka o BLG ok. 3 poszło na cichą.
11.08.2012
Piwo po 2 tygodniach fermentacji cichej poszło do butelek.
W piwie wyczuwalny rozpuszczalnik - fermentowane w czasie największych sierpniowych upałów. W przyszłym roku obowiązkowa przerwa w warzeniu od czerwca do września - szkoda surowców. Mimo to piwo jest pijalne i nawet niezłe, napewno do powtórzenia.
Uwagi: Zestaw ze sklepu Twojbrowar.pl (bardzo sprawna wysyłka. Polecam!)
Bardzo ciekawe i różnorodne zapachy amerykańskich chmieli :)
- słód Pale Ale 3,8kg,
- słód Crystal 200 0,2kg,
- chmiel goryczkowy Apollo 15 g (granulat),
- chmiel goryczkowy Centennial 20 g (granulat),
- chmiel aromatyczny Cascade 25 g (granulat),
- drożdże US-05.
Zacieranie
- 12:05 - 13:15 - Do 12l wody o temperaturze około 72c wsypujemy słód ustalamy temperaturę na poziomie 68c. Przerwa 70min.
- 13:15 -13:25 Podniesienie temperatury do 78c. Przerwa 10min.
- 13:25 - 15:00 Filtracja i wysładzanie 16l wody. Otrzymałem 25l brzęczki.
60min od 15:45
Chmielenie:
Apollo 60min
Cascade 10min
Centennial 5 min
29.07.2012
20l ciemniutkiego bitterka o BLG ok. 3 poszło na cichą.
11.08.2012
Piwo po 2 tygodniach fermentacji cichej poszło do butelek.
W piwie wyczuwalny rozpuszczalnik - fermentowane w czasie największych sierpniowych upałów. W przyszłym roku obowiązkowa przerwa w warzeniu od czerwca do września - szkoda surowców. Mimo to piwo jest pijalne i nawet niezłe, napewno do powtórzenia.
Uwagi: Zestaw ze sklepu Twojbrowar.pl (bardzo sprawna wysyłka. Polecam!)
Bardzo ciekawe i różnorodne zapachy amerykańskich chmieli :)
Komentarze
Prześlij komentarz