Warka 14 - IRISH RED ALE #3

Ten rodzaj piwa będzie się tu pewnie często pojawiał bo wyjątkowo mi podszedł. Tym razem jednak z małymi zmianami i dwoma nowinkami :) dzisiejszy zasyp:

Skład:

  • Pale Ale 3kg
  • Monachijski 1kg
  • Carared 0,5kg
  • Palony jęczmień 0,05kg
  • chmiel Marynka 25g
  • chmiel Lubelski 25g
  • gips piwowarski - łyżeczka
  • mech irlandzki - łyżeczka
  • drożdże Safale S-04

Zacieranie

  • 67c - 60min - Słody plus łyżeczka gipsu
  • 72 - 10 min
  • 78 - 5min

Wysładzanie 

16l do otrzymania ok. 25l

Chmielenie 

Marynka 5min
Lubelski 30min
Mech irlandzki 15min

Początek 11:12
Koniec gotowania 15:35
Zadanie drożdży

Fermentacja

05.10.2012 - BLG = 13
17.10.2012 - BLG - 4,25. 20l piwa poszło w butelki z dodatkiem 160g cukru. Piwo bardzo klarowne!




Uwagi: Pierwszy raz użyłem gipsu piwowarskiego oraz mchu irlandzkiego (choć wygląda to na paczkę zupełnie czegoś innego to zapach już mówi wszystko - to napewno pływało w morzu :P )









13.03.2013r.

Piwo po pięciu miesiącach od uwarzenia smakuje gorzej niż jego świeższa, słabsza wersja.Jedyną jego przewagą jest mega piana. Wniosek więc jest taki - pić póki świeżę :)

Komentarze

Popularne posty