Warka 14 - IRISH RED ALE #3
Ten rodzaj piwa będzie się tu pewnie często pojawiał bo wyjątkowo mi podszedł. Tym razem jednak z małymi zmianami i dwoma nowinkami :) dzisiejszy zasyp:
Skład:
Zacieranie
Wysładzanie
16l do otrzymania ok. 25l
Chmielenie
Marynka 5min
Lubelski 30min
Mech irlandzki 15min
Początek 11:12
Koniec gotowania 15:35
Zadanie drożdży
Fermentacja
05.10.2012 - BLG = 13
17.10.2012 - BLG - 4,25. 20l piwa poszło w butelki z dodatkiem 160g cukru. Piwo bardzo klarowne!
Uwagi: Pierwszy raz użyłem gipsu piwowarskiego oraz mchu irlandzkiego (choć wygląda to na paczkę zupełnie czegoś innego to zapach już mówi wszystko - to napewno pływało w morzu :P )
13.03.2013r.
Skład:
- Pale Ale 3kg
- Monachijski 1kg
- Carared 0,5kg
- Palony jęczmień 0,05kg
- chmiel Marynka 25g
- chmiel Lubelski 25g
- gips piwowarski - łyżeczka
- mech irlandzki - łyżeczka
- drożdże Safale S-04
Zacieranie
- 67c - 60min - Słody plus łyżeczka gipsu
- 72 - 10 min
- 78 - 5min
Wysładzanie
16l do otrzymania ok. 25l
Chmielenie
Marynka 5min
Lubelski 30min
Mech irlandzki 15min
Początek 11:12
Koniec gotowania 15:35
Zadanie drożdży
Fermentacja
05.10.2012 - BLG = 13
17.10.2012 - BLG - 4,25. 20l piwa poszło w butelki z dodatkiem 160g cukru. Piwo bardzo klarowne!
Uwagi: Pierwszy raz użyłem gipsu piwowarskiego oraz mchu irlandzkiego (choć wygląda to na paczkę zupełnie czegoś innego to zapach już mówi wszystko - to napewno pływało w morzu :P )
13.03.2013r.
Piwo po pięciu miesiącach od uwarzenia smakuje gorzej niż jego świeższa, słabsza wersja.Jedyną jego przewagą jest mega piana. Wniosek więc jest taki - pić póki świeżę :)
Komentarze
Prześlij komentarz