Warka 15 - Stout Owsiany #2
Kolejna powtórka. Tym razem Stout Owsiany.
Zasyp:
Zacieranie
Kleikowanie płatków w 3,5 l dolanie 10 l wody i podgrzanie do:
68 c - 60 min + ciemne
68 c - 10 min
74 c - 5 min
78 c i do filtracji
Wysładzanie
15 l - filtracja masakra! pierwszy raz oplot mi się właściwie zatkał...
Gotowanie
Marynka 15 g - 55 min
Marynka 10 g - 20 min
Fermentacja
26.10.2012r. - BLG ok 13.
03.11.2012r. - BLG 5 zlewam na cichą.
16.11.2012r - Zlewam z dodatkiem 120g cukru...5BLG czuje jakąś infekcje za rogiem...
13.01.2013r. - Piwo troszkę jednak przegazowane przez co piana na początku osiąga wielkie rozmiary i nie da się nalać całego piwa a później nie ma jej wcale...aczkolwiek piwo dobre :)
Zasyp:
- Pale Ale - 3,2 kg
- Caraaroma - 300 g
- Carafa typ I - 132 g
- Palony jęczmień - 300 g
- Płatki owsiane górskie - 500 g
- Płatki jęczmienne - 150 g
- Chmiel goryczkowy Marynka - 25g
- Łyżka gipsu piwowarskiego
- Drożdże Safale S-04
Zacieranie
Kleikowanie płatków w 3,5 l dolanie 10 l wody i podgrzanie do:
68 c - 60 min + ciemne
68 c - 10 min
74 c - 5 min
78 c i do filtracji
Wysładzanie
15 l - filtracja masakra! pierwszy raz oplot mi się właściwie zatkał...
Gotowanie
Marynka 15 g - 55 min
Marynka 10 g - 20 min
Fermentacja
26.10.2012r. - BLG ok 13.
03.11.2012r. - BLG 5 zlewam na cichą.
16.11.2012r - Zlewam z dodatkiem 120g cukru...5BLG czuje jakąś infekcje za rogiem...
13.01.2013r. - Piwo troszkę jednak przegazowane przez co piana na początku osiąga wielkie rozmiary i nie da się nalać całego piwa a później nie ma jej wcale...aczkolwiek piwo dobre :)
Komentarze
Prześlij komentarz