Warka 20 - East Kent Goldings&Green Bullet Pale Ale
Piwo prawdopodobnie w stylu English Pale Ale :)
Skład:
64 c - 40 min
74 c- 30 min
78 c- 5 min
Wysładzanie do 25l
Gotowanie 60min
60 min - Green Bullet 15 g
30 min - EKG 25 g
15 min - EKG 25 g
5 min - EKG 25 g
+
25 g EKG na zimno
Uwagi: Masakryczne problemy przy przelewaniu brzęczki do fermentora - szyszki zapchały rurkę...po chwili namysłu postanowiłem, przelać wszystko przez filtrator z oplotu... Do tego przy otwieraniu drożdże zrobiły psssyk... Jak to piwo się nie zepsuje potwierdzi się, że Browar to nie apteka! :P i na przyszłość CHMIELIĆ SZYSZKI BEZWZGLĘDNIE W WORKACH MUŚLINOWYCH!
12.02.2013r. - 17 BLG - straszliwie mętne...Według wyliczeń IBU ~ 50.
26.02.2013r. - 6,5 BLG coś dużo za dużo...dorzucam 25g EKG na zimno i ostro bujam fermentorem zobaczymy za tydzień...
08.03.2013r. - po dłuuuuugiej fermentacji dziś zlano 19l o BLG 4,5 wraz z 120g cukru (pół na pół trzcinowy/biały) rozpuszczone w 0,5l wody. W smaku niezłe zapowiada się ciekawe piwko :)
20.03.2013r. - piwo bardzo dobre! efekt takiej ilości EKG daje posmaki...orzechów laskowych. zobaczymy co będzie za jakiś czas :)
Późniejsza degustacja <- Kliknij
Skład:
- Pale Ale 3,300 kg
- Monachijski 750 g
- Czerwony karmelowy 500 g
- Caraamber 500 g
- Pszeniczny 560 g
- Palony jęczmień 50g
- Chmiel Green Bullet 15 g (granulat)
- Chmiel East Kent Goldings 100g (szyszka)
- Gęstwa Safale S-04 z warki 19
64 c - 40 min
74 c- 30 min
78 c- 5 min
Wysładzanie do 25l
Gotowanie 60min
60 min - Green Bullet 15 g
30 min - EKG 25 g
15 min - EKG 25 g
5 min - EKG 25 g
+
25 g EKG na zimno
Uwagi: Masakryczne problemy przy przelewaniu brzęczki do fermentora - szyszki zapchały rurkę...po chwili namysłu postanowiłem, przelać wszystko przez filtrator z oplotu... Do tego przy otwieraniu drożdże zrobiły psssyk... Jak to piwo się nie zepsuje potwierdzi się, że Browar to nie apteka! :P i na przyszłość CHMIELIĆ SZYSZKI BEZWZGLĘDNIE W WORKACH MUŚLINOWYCH!
12.02.2013r. - 17 BLG - straszliwie mętne...Według wyliczeń IBU ~ 50.
26.02.2013r. - 6,5 BLG coś dużo za dużo...dorzucam 25g EKG na zimno i ostro bujam fermentorem zobaczymy za tydzień...
08.03.2013r. - po dłuuuuugiej fermentacji dziś zlano 19l o BLG 4,5 wraz z 120g cukru (pół na pół trzcinowy/biały) rozpuszczone w 0,5l wody. W smaku niezłe zapowiada się ciekawe piwko :)
20.03.2013r. - piwo bardzo dobre! efekt takiej ilości EKG daje posmaki...orzechów laskowych. zobaczymy co będzie za jakiś czas :)
Późniejsza degustacja <- Kliknij
Komentarze
Prześlij komentarz