Warka 20 - East Kent Goldings&Green Bullet Pale Ale

Piwo prawdopodobnie w stylu English Pale Ale :)

Skład:

  • Pale Ale 3,300 kg
  • Monachijski 750 g
  • Czerwony karmelowy 500 g
  • Caraamber 500 g
  • Pszeniczny 560 g
  • Palony jęczmień 50g
  • Chmiel Green Bullet 15 g (granulat)
  • Chmiel East Kent Goldings 100g (szyszka)
  • Gęstwa Safale S-04 z warki 19


64 c - 40 min
74 c- 30 min
78 c- 5 min

Wysładzanie do 25l

Gotowanie 60min

60 min - Green Bullet 15 g
30 min - EKG 25 g
15 min - EKG 25 g
5 min - EKG 25 g
+
25 g EKG na zimno




Uwagi: Masakryczne problemy przy przelewaniu brzęczki do fermentora - szyszki zapchały rurkę...po chwili namysłu postanowiłem, przelać wszystko przez filtrator z oplotu... Do tego przy otwieraniu drożdże zrobiły psssyk... Jak to piwo się nie zepsuje potwierdzi się, że Browar to nie apteka! :P i na przyszłość CHMIELIĆ SZYSZKI BEZWZGLĘDNIE W WORKACH MUŚLINOWYCH!

12.02.2013r. - 17 BLG - straszliwie mętne...Według wyliczeń IBU ~ 50.
26.02.2013r. - 6,5 BLG coś dużo za dużo...dorzucam 25g EKG na zimno i ostro bujam fermentorem zobaczymy za tydzień...
08.03.2013r. - po dłuuuuugiej fermentacji dziś zlano 19l o BLG 4,5 wraz z 120g cukru (pół na pół trzcinowy/biały) rozpuszczone w 0,5l wody. W smaku niezłe zapowiada się ciekawe piwko :)
20.03.2013r. - piwo bardzo dobre! efekt takiej ilości EKG daje posmaki...orzechów laskowych. zobaczymy co będzie za jakiś czas :)

Późniejsza degustacja <- Kliknij

Komentarze

Popularne posty