Warka 36 - Scottish Ale
Coś tu cicho ostatnio ale wiadomo święta, koniec roku... udało się wyrwać parę chwil na warzenie. Jako, że w planach Wee heavy/Barley Wine i RIS z bonusami to trzeba namnożyć trochę żyjątek :). Planowałem to piwo od dłuższego czasu jednak zawsze wpadał jakiś amerykaniec czy inny mocniej chmielony ejl. Padło na Scottish Ale którego receptura pochodzi z Centrum Piwowarstwa z minimalnymi modyfikacjami.
Marynka 15g - 60min
Marynka 15g - 15min
23.12.2014r. - BLG ok. 11,5. Podczas zacierania ciekawe zapachy :), filtracja bezproblemowa :)
Zasyp:
- Pilzneński 1,3 kg
- Monachijski 1,9 kg
- Karmelowy jasny 0,2 kg
- Wędzony Whisky (!) 0,3 kg
- Owies niesłodowany 0,2 kg
- Palony jęczmień 50g
- Chmiel Marynka 30g
- Drożdże Safale S-04
Suma słodów: 3,9 kg
Zacieranie w ok. 13l
66'c -> 63'c - 25 min - 9:15 - 9:40
73'c - 40 min 9:50 - 10:30
Filtracja do osiągnięcia ok 24l (Pachnie lekką wędzonką i owsem! oj z owsem niesłodowanym to się chyba polubimy na dłużej :-) )
Chmielenie
73'c - 40 min 9:50 - 10:30
Filtracja do osiągnięcia ok 24l (Pachnie lekką wędzonką i owsem! oj z owsem niesłodowanym to się chyba polubimy na dłużej :-) )
Chmielenie
Marynka 15g - 60min
Marynka 15g - 15min
23.12.2014r. - BLG ok. 11,5. Podczas zacierania ciekawe zapachy :), filtracja bezproblemowa :)
Komentarze
Prześlij komentarz