Warka 38 - Pacific Pale Ale
Człowiek zmęczony po całym tygodniu nocek, ale brakuje mi zacierania więc do dzieła! ;). Kolejne piwo, tym razem na chmielach z regionu Pacyfiku oraz z polską Iungą :). W późniejszym czasie powstanie też ciemna wersja tego piw a właściwie Oatmeal Black Pacific India Pale Ale w skrócie OBPIPA :P. Ma być ciekawie, aromatycznie, sesyjnie. Goryczka na poziomie ok. 35 IBU. Zobaczymy ;)
Pale ale - 3,5kg
Pszeniczny - 500g
Karmelowy 150 - 250g
Zacieranie Start 9:00 - 10:00
68'c - 60 min
72'c - 10 min
76'c - mash out
Filtracja do osiągnięcia 25l (oczywiście kur#@$#@ otwarty kranik przy przelewaniu i trochę wylądowało na podłodze...)
Chmielenie
Iunga 10g - 60 min
Rakau 20g - 45 min
Kohatu 15g - 15 min
Wakatu 15g - 10 min
Motueka 15g - 5 min
Na zimno łącznie 35g chmielu.
Rakau 5g
Kohatu 10g
Wakatu 10g
Motueka 10g
21.02.2015r. - 21l o ekstrakcie ok. 12 balingów. Chłodnica czad!
13.03.2015r. - Przelane na cichą.
18.03.2015r. - Dodany chmiel na cichą.
23.03.2015r. - Rozlew. 4blg.
Komentarze
Prześlij komentarz