Warka 44 - Wet Hop Polish Pale Ale
Pierwsze piwo w sezonie 2015/2016r. Pierwszy raz używam mokrego chmielu z własnego chmielnika. Obawy są duże, nie wiadomo ile ma ak., nie wiadomo jak przeliczyć ilość w stosunku do granulatu. W związku z tym operował będę specjalną jednostką - garści (ok 90g). Co do chmielu, w tym roku jest to chmiel odmiany Marynka, a w przyszłym mam nadzieje, że odmiany Cascade (+ 1 Comet) której dwie sadzonki posadziłem niedawno. W zasypie idziemy na prostotę bez wydziwiania jeden słód główny bez karmelków. Pochmielimy też może na zimno Hallertauerem i zobaczymy co z tego wyjdzie i czy będzie pijalne ;).
Zasyp: na 20l
Pale ale 4kg
Mokra szyszka Marynka 365 g
Zacieranie w 13l 3 garści szyszki (ładny zapach podczas zacierania)
66'c - 60min
72'c - 10min
76'c - mash out
Wysładzanie do otrzymania 23l (13l dało 9l)
Gotowanie 60min
60min - 3 garści
30min - 3 garści
15min - 3 garści
5min - 3 garści
24.10.2015r. Wyszło 12 blg. Brzęczka dość gorzka, ziołowa. Aromat słaby.
6.11.2015r. - 19l poszło na cichą. Ciekawy owocowy aromat. Zobaczymy..
16.11.2015r. No i w butelki! aromat ciekawy, goryczka lekko ziołowo - trawiasta póki co.
Komentarze
Prześlij komentarz