Warka 49 - Hefe Weizen#4
Dawno nie było pszenicy! Kolejne drożdże od Fermentum Mobile bo jak powszechnie wiadomo dobra pszenica tylko na płynnych!
Zasyp:
Strzegom pszeniczny 2,3 kg
Strzegom pilzneński 1,8 kg
chmiel Hallertau Mittelfruh 40g
drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i banany zadane bezpośrednio z fiolki ważne do 06.16
Zacieranie (w sumie 14,5l wody)
44'c - 20min w 12,5l 9.50 - 10.10
63'c - 45min dolanie 2l wrzątku 10:20 - 11:05
72'c - 20min 11:10 - 11:30
76'c - mash out
Filtracja do 23l
Chmielenie 90min 12:35 - 14.05
H.Mittelfruh 25g - 60min 12:35
H.Mittelfruh 15g - 30min 13:35
24.02.2016r. - Jak ostatnio był problem z wydajnością tak dziś wręcz odwrotnie... z zakładanych 20l ok 11,5 blg zgadza się tylko gęstość, do fermentora trafiło 23l 11,5blg (dolałem sporo wody)
26.02.2016r. - Te drożdże to istne świry! Bałem się, że nie wystartują a one...... wyszły z fermentora... ponad 7l piany!!! Pokrywa umyta i zamknięta znowu, mam nadzieje, że nic się nie przypałęta.
8.03.2016r. - Poszło do butelek, Gruba czapa drożdżowa jeszcze na piwie. Odfermentowało do 3blg, w smaku słodkie, bananowe, zobaczymy jak się nagazuje ;)
Zasyp:
Strzegom pszeniczny 2,3 kg
Strzegom pilzneński 1,8 kg
chmiel Hallertau Mittelfruh 40g
drożdże Fermentum Mobile Gwoździe i banany zadane bezpośrednio z fiolki ważne do 06.16
Zacieranie (w sumie 14,5l wody)
44'c - 20min w 12,5l 9.50 - 10.10
63'c - 45min dolanie 2l wrzątku 10:20 - 11:05
72'c - 20min 11:10 - 11:30
76'c - mash out
Filtracja do 23l
Chmielenie 90min 12:35 - 14.05
H.Mittelfruh 25g - 60min 12:35
H.Mittelfruh 15g - 30min 13:35
24.02.2016r. - Jak ostatnio był problem z wydajnością tak dziś wręcz odwrotnie... z zakładanych 20l ok 11,5 blg zgadza się tylko gęstość, do fermentora trafiło 23l 11,5blg (dolałem sporo wody)
26.02.2016r. - Te drożdże to istne świry! Bałem się, że nie wystartują a one...... wyszły z fermentora... ponad 7l piany!!! Pokrywa umyta i zamknięta znowu, mam nadzieje, że nic się nie przypałęta.
8.03.2016r. - Poszło do butelek, Gruba czapa drożdżowa jeszcze na piwie. Odfermentowało do 3blg, w smaku słodkie, bananowe, zobaczymy jak się nagazuje ;)
Komentarze
Prześlij komentarz