warka 55 - Coffee Oatmeal Stout
Kolejna wareczka 10 litrowa. Zaczynamy serie piw ciemnych z dodatkami. Tym razem Stout owsiany z dodatkiem kawy. Kawa zostanie zaparzona w kawiarce i dodana przy butelkowaniu.
Zasyp:
Pale ale - 1,85 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 400g
Karamelowy 150 - 150g
Czekoladowy 400 - 100g
Czekoladowy 1200 - 100g
Prażony jęczmień - 100g
Karamelowy 300 - 100g
Karamelowy 600 - 100g
Chmiel Sybilla 30 g
Drożdże Safale S-04
Do 5l dodane dwie porcje espresso ze świeżo mielonej kawy Yellow Bourbon
Zacieranie
68'c - 60min
74'c - 10min
78'c - mash out
Filtracja - TRAGEDYJA! leciało całą noc...
Chmielenie
60 min - Sybilla 15g
30min - Sybilla 15g
19.11.2016r. - Poszło w butelki, do 5 litrów dodane zostały dwie porcje kawy Yellow Bourbon
05.03.2017r. - Szybka ocena wersji z kawą - aromat: kwaśny, odstana zimna kawa. Smak: zimna kawa, czekolada mleczna, delikatne słody palone w wersji dla mnie prawie idealne ;). No nieźle warto odczekać z tym piwem jakiś czas. Hmm jestem ciekawy wersji imperialnej z tą kawą. Wersja podstawowa raczej cienizna S-04 nie spisały się winny aromat i te sprawy...
Zasyp:
Pale ale - 1,85 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 400g
Karamelowy 150 - 150g
Czekoladowy 400 - 100g
Czekoladowy 1200 - 100g
Prażony jęczmień - 100g
Karamelowy 300 - 100g
Karamelowy 600 - 100g
Chmiel Sybilla 30 g
Drożdże Safale S-04
Do 5l dodane dwie porcje espresso ze świeżo mielonej kawy Yellow Bourbon
Zacieranie
68'c - 60min
74'c - 10min
78'c - mash out
Filtracja - TRAGEDYJA! leciało całą noc...
Chmielenie
60 min - Sybilla 15g
30min - Sybilla 15g
19.11.2016r. - Poszło w butelki, do 5 litrów dodane zostały dwie porcje kawy Yellow Bourbon
05.03.2017r. - Szybka ocena wersji z kawą - aromat: kwaśny, odstana zimna kawa. Smak: zimna kawa, czekolada mleczna, delikatne słody palone w wersji dla mnie prawie idealne ;). No nieźle warto odczekać z tym piwem jakiś czas. Hmm jestem ciekawy wersji imperialnej z tą kawą. Wersja podstawowa raczej cienizna S-04 nie spisały się winny aromat i te sprawy...
Komentarze
Prześlij komentarz