Warka 54 - Wet Hop#2 Cascade Pale Ale
No i stało się! po miesięcznym planowaniu i ciągłym przekładaniu nadszedł dzień rozpoczęcia sezonu 2016/2017. Pierw idą chmiele które zebrałem w tym roku z własnej uprawy. Główna baza to Cascade oraz naprawdę symboliczne ilości szyszek Oktawii, Puławskiego i Izabelli. Jako, że chmielu jest mało tj. Około 200g więc przechodzimy pierwszy raz na wybicie 10l.
Zasyp na 10l:
Pale ale 2,1kg
Chmiel Cascade szyszka świeża mrożona 200g
Chmiel Oktawia szyszka świeża mrożona kilka gram
Chmiel Puławski szyszka świeża mrożona kilka gram
Chmiel Izabella szyszka świeża mrożona kilka gram
Drożdże Safale Us-05
Zacieranie w 62'c po czym po 60 minutach podniesione do 78'c.
Wysładzane do 15l
Chmielone
50g świeżej szyszki Cascade w 60min
50g święzej szyszki w 30min + garstka Puławskiego, Izabelli oraz Oktawii
100g świeżej szyszki Cascade w 0 min.
8.10.2016r. - Nie mierzyłem blg. Fermetnacja ruszyła.
30.10.2016r. - Poszło w butelki, ciekawy posmak poziomek/truskawki
Zasyp na 10l:
Pale ale 2,1kg
Chmiel Cascade szyszka świeża mrożona 200g
Chmiel Oktawia szyszka świeża mrożona kilka gram
Chmiel Puławski szyszka świeża mrożona kilka gram
Chmiel Izabella szyszka świeża mrożona kilka gram
Drożdże Safale Us-05
Zacieranie w 62'c po czym po 60 minutach podniesione do 78'c.
Wysładzane do 15l
Chmielone
50g świeżej szyszki Cascade w 60min
50g święzej szyszki w 30min + garstka Puławskiego, Izabelli oraz Oktawii
100g świeżej szyszki Cascade w 0 min.
8.10.2016r. - Nie mierzyłem blg. Fermetnacja ruszyła.
30.10.2016r. - Poszło w butelki, ciekawy posmak poziomek/truskawki
Komentarze
Prześlij komentarz