Warka 69 - Świeża szycha AIPA

Drugie piwo sezonu, jak tradycja nakazuje jest to piwo uwarzone wraz z świeżą szyszką chmielu. Tym razem nie mrożona lecz troszkę podsuszona przez tydzień. Zobaczymy jaki to da efekt. W tym roku udało się zebrać 400g Cascade (czyli 2 razy więcej niż w 2016r.), 150g różnych chmieli i 360g Marynki. Niestety ta ostatnia poleciała do kosza po próbnym suszeniu no cóż mówi się trudno. W zeszłym roku przy piwie z  Cascade był słaby aromat, w tym postanowiłem go podbić 10g granulatu na chłodzenie.

Pale ale 3,3kg
400g Cascade szyszka
150g - mieszanka Comet, H. Tradition, Marynka, Centennial, Pulawski, Tomyski
10g Cascade (granulat 2016)
Drożdże Safale US-05

Zacieranie

66'c 12:35 - 13:35
78'c mash out

Filtracja do 15l

Gotowanie

Cascade 100g 60min 14.35
Cascade 100g 30min 15:05
Cascade 100g 15min 15:20
Cascade 100g 5min 15:30
Mieszanka 150g 0 min 15:35
Granulat Cascade PL ('16) 10g - w 68'c


14.09.'17r. - 14blg - no jest gorzko... ;)

18.11.17r. - Wiem, że ostatnio krucho z opisem piwo... Jednak to piwo jak co roku jest wyjątkowe ;)

Cóż w tym roku wg. mnie wyszło lepsze :) - mimo aromatu :P

aromat: no niestety jak zwykle przy świeżej szysce i braku chmielenia na zimno jest słabo, jakies owocki są ale dominuje słód i mokry karton

smak: ale za to smak! smak! smak to słodkie pomarańcze z delikatną goryczką

Jeśli chodzi o piwo zrobione na własnych chmielach to idzie to w dobre strony :) powstała ciekawa APA - niestety dalej do poprawy pozostaje aromat...być może w przyszłym roku chmielnie świeżą szyszką?

Komentarze

Popularne posty