A'la Grodziskie
A'la Grodziskie warka 4
Trzy warki uwarzone. Czas przejść na wyższy level - zacieranie.
Pewnie popełniłem jeszcze masę błędów, ale zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Czas się brać do roboty. Dzień wcześniej za siarkowane fermentatory czekają na uzupełnienie.
Zacieranie
16.02.2012
Budzi mnie bulgotanie które z każda następna godziną się wzmaga :)
Pojawia się piana!. Czyli jest szansa, że niczego nie zepsułem :)
20.02.2012
Pierwszy pomiar BLG - zeszło z 7BLG na 2BLG ,a w smaku?...pszeniczne, wodniste trochę wędzone? W sumie nawet dobre. :).
21.02.2012
Wieczorem przelałem z małymi przygodami (nieszczelne kraniki to zło!) grodziskie na cichą.
Wyszło 19l.
Jutro warzenie nr.2 - IRISH RED ALE :)
27.02.2012
Zabutelkowałem Grodziskie - Końcowe BLG wyniosło 2 więc obliczając z wzoru 7-2/1,938 = ~2.58% + 0,5 % w refermentacji daje ok. 3% zaw alk.
Wyszło 37 butelek + do każdej po 4g cukru, PET 1,5l i 12 g cukru i 0,5l na spróbowanie świeżego :). Wyszło trochę mętne, ale przecież to piwo pszeniczne. Nawet zaczyna mi smakować jeszcze jak się nagazuje i będzie zimne to może z tego być dobre piwo :)
23.03.2012
25.05.2012
Trzy warki uwarzone. Czas przejść na wyższy level - zacieranie.
Pewnie popełniłem jeszcze masę błędów, ale zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Na pierwszy ogień padło na Al’a Grodziskie. Po pierwsze tanie po drugie mało słodów ,a po trzecie ciekawość.
- słód wędzony Weyermann 1,5 kg,
- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat),
- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g,
- wskazówki do warzenia.
Czas się brać do roboty. Dzień wcześniej za siarkowane fermentatory czekają na uzupełnienie.
Zacieranie
- 8.50 - Wlewam do garnka 5l wody o temperaturze 44c wsypuje ześrutowane słody temperatura spada do 39c i dalej do 37c – Utrzymujemy tą temperaturę przez 30min. Ciekawy zapach unosi się w kuchni ;),
- 9.20 - dodaje 2l wody o temp 72c. Podgrzewam do 50c,
- 9.45 - dodaje 3l wody o temp 72c. Podgrzewam do 70c co przychodzi z trudem, ale to przecież mój pierwszy raz :),
- 9.52 – Osiągam 70c. Czas oczekiwania 30min. Idę po wysiarkowane fermentatory!,
- 10.20 – Dodaje 2l wody. Podgrzewam do 75c,
- 10.27 – Udaje mi się osiągnąć 75c. Przerwa 30min,
Filtrowanie
- 11.00 – Przelewam brzęczkę do fermentatora z kadzią filtracyjna,
- 11.30 – Filtracja i wysładzanie 6l następnie 3.5l i 3,5l (miało być 6, 4 i 3l) ,ale nie mam takich dużych garnków :P
- Chmielenie
- 13.30 gotowanie pierwsza partia chmielu,
- 14.40 druga partia,
- 15.00 koniec gotowania,
Chłodzenie
- 20.32 chłodzenie w śniegu nie daje rady, chłodzenie w zimnej wodzie już bardziej 32c niech sobie, jeszcze postoi i tak nie mam zrehydratyzowanych drożdży. BLG 6 poprawka na temperaturę 7BLG,
- 22.20 dodaje drożdże.
Po wsypaniu słodów do wody |
16.02.2012
Budzi mnie bulgotanie które z każda następna godziną się wzmaga :)
Pojawia się piana!. Czyli jest szansa, że niczego nie zepsułem :)
20.02.2012
Pierwszy pomiar BLG - zeszło z 7BLG na 2BLG ,a w smaku?...pszeniczne, wodniste trochę wędzone? W sumie nawet dobre. :).
21.02.2012
Wieczorem przelałem z małymi przygodami (nieszczelne kraniki to zło!) grodziskie na cichą.
Wyszło 19l.
Jutro warzenie nr.2 - IRISH RED ALE :)
27.02.2012
Zabutelkowałem Grodziskie - Końcowe BLG wyniosło 2 więc obliczając z wzoru 7-2/1,938 = ~2.58% + 0,5 % w refermentacji daje ok. 3% zaw alk.
Wyszło 37 butelek + do każdej po 4g cukru, PET 1,5l i 12 g cukru i 0,5l na spróbowanie świeżego :). Wyszło trochę mętne, ale przecież to piwo pszeniczne. Nawet zaczyna mi smakować jeszcze jak się nagazuje i będzie zimne to może z tego być dobre piwo :)
23.03.2012
25.05.2012
Komentarze
Prześlij komentarz