Irish Red Ale - warka nr. 5
Chyba każdy bardziej lub mniej doświadczony piwowar domowy zrobił to piwo więc czas wypróbować go na własnej skórze :) 
Zestaw z BA:
22.02.2012

Dzień wolny więc bierzemy się do pracy.
28.02.2012
Przelewam 17,5litra IRA na cichą. Piwo zeszło do ~4,5BLG, zobaczymy ile zejdzie na fermentacji cichej. Bardzo, bardzo gruba warstwa drożdży (choć może to normalne przy tak dużym początkowym BLG?). Część zebrałem - spróbujemy czy można wykorzystać je do ciasta na pizze. Rozlew IRA planowany jest na 13 marca :).
09.03.2012
Pierwsza moja warka IRA poszło w butelki co prawda trochę wcześniej niż planowałem no ale cóż...Na cichej zeszło do 4 BLG.
Podsumowując: 6 dni burzliwej i 10 cichej, zaw alk. 12-4/1,938 = ok. 4,13% + ok. 0,5% = 4,6 czyli całkiem spoko :) 17 butelek 0,33l i 23 -0,5l. Do refermentacjii użyłem cukru trzcinowego i białego cukru zobaczymy jaki wpływ ma to na smak. A teraz raczę się kufelkiem świeżego piwa które zostało w fermentatorze. ZDROWIE!
 
Zestaw z BA:
- słód Pale Ale Weyermann 2,7 kg,
 - słód Monachijski typ I Weyermann 0,8 kg,
 - słód Carared Weyermann 0,5 kg,
 - palony jęczmień Weyermann 0,05 kg,
 - chmiel goryczkowy Marynka 20 g (granulat),
 - chmiel aromatyczny Lubelski 30 g (granulat),
 - drożdże górnej fermentacji Safale S-04 11,5 g,
 - wskazówki do warzenia.
 
22.02.2012
Dzień wolny więc bierzemy się do pracy.
- 10:02 - Wlewam 12l wody o temperaturze 37c i wsypuje wszystkie słody - tutaj miałem obiekcje, niektórzy radzą wsypać palony jęczmień po próbie jodowej, a nawet dopiero do filtracji.
 - 10:24 - Temperatura dochodzi do 67c więc czas na pierwszą i jedyna w tym wypadku przerwę - 60min. Co jakiś czas tj. 10-15min sprawdzam i ewentualnie podgrzewam do wymaganej temperatury.
 - 11:24 -11:30 - Podwyższam temperaturę do 72c i czynię próbę jodową z negatywnym w tym wypadku pozytywnym skutkiem, ale 10min dla pewności :P
 - 11:50 - osiągam 76c więc czas na filtrację. Przenoszę zacier i czekam 40min.
 - 12:30 - Rozpoczynam filtracje ok. 4l trafia z powrotem do kadzi.
 - 13:03 - Wysładzanie w partiach 5,5l potem 3l i 2,5l
 - 15:22 - Zaczynamy gotowanie.
 - 16:05 - W końcu udaje się osiągnąć wrzenie.
 - 16:10 - Po 5 min w garze ląduje chmiel goryczkowy.
 - 16:35 - Po 30 min dodajemy chmiel aromatyczny.
 - 17:05 - Koniec gotowania.
 - 21:30 - Dolewam ok. 5l zimnej wody mineralnej i zadaje pięknie wyrośnięte drożdże. Temperatura zadania ~27c. Idealnej wg. producenta który podaje temperaturę zadania drożdży w przedziale 27c +-3c. Blg wyniosło ok. 12.
 - 1:50 - Zostaje obudzony przez początek fermentacji. Fermentator ląduje w łazience :P
 
| Filtracja | 
Przelewam 17,5litra IRA na cichą. Piwo zeszło do ~4,5BLG, zobaczymy ile zejdzie na fermentacji cichej. Bardzo, bardzo gruba warstwa drożdży (choć może to normalne przy tak dużym początkowym BLG?). Część zebrałem - spróbujemy czy można wykorzystać je do ciasta na pizze. Rozlew IRA planowany jest na 13 marca :).
09.03.2012
Pierwsza moja warka IRA poszło w butelki co prawda trochę wcześniej niż planowałem no ale cóż...Na cichej zeszło do 4 BLG.
Podsumowując: 6 dni burzliwej i 10 cichej, zaw alk. 12-4/1,938 = ok. 4,13% + ok. 0,5% = 4,6 czyli całkiem spoko :) 17 butelek 0,33l i 23 -0,5l. Do refermentacjii użyłem cukru trzcinowego i białego cukru zobaczymy jaki wpływ ma to na smak. A teraz raczę się kufelkiem świeżego piwa które zostało w fermentatorze. ZDROWIE!
Komentarze
Prześlij komentarz