Warka 12 - Milk Stout


Czas zacząć nowy sezon :) na pierwszy ogień milk stout:

Skład:

  • Słód Pale ale 3,7kg
  • Słód Czekoladowy 0,35kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,4kg
  • Jęczmień palony 0,2kg
  • Płatki jęczmienne 0,25kg
  • Laktoza 500g
  • Chmiel Northdown 25g
  • Drożdże piwowarskie Safale S-04

20.09.2012

Zacieranie

Płatki jęczmienne skleikowane w 1,5l wody oraz jasne słody wsypuje do 12l wody.

68c - 70min

Dodaje ciemne słody 

68c-10min

78c- 10min

Wysładzanie 

15l o temp 78c do uzyskania ok. 23l

Chmielenie

70min


Northdown 25g - 60min

Laktoza 0,5kg - 15min

Fermentacja

BLG mierzone w 30c (+0,8) wynosiło 16BLG więc jest równe 16,8BLG, a niech ma! :P

25.09.2012

BLG po 5 dniach (!) spadło do 7BLG (trzeba pamiętać o tym, że dodane zostało 500g Laktozy) - niecałe 19l przelane na cichą

04.10.2012 

Pomiar BLG = 6,5, wyszło 37 półlitrówek 


30.11.2012

Piwo ciekawe, nie miałem wcześniej styczności z tym stylem, ale według mnie to połączenie jest bardzo smaczne ;). Choć wypicie więcej niż jednego jest męczące ponieważ jest bardzo sycące, raczej do dłuższego popijania :)

A wygląda tak:





















01.05.2013r. 

Przy nalewaniu piękna gęsta piana.  Piwo świetne, typowo degustacyjne. Bardzo gęste, słodycz w sam raz. Zdecydowanie warto go dłużej leżakować, niestety zostały się ostatki piwa z tej warki. W następnym podejściu więcej chmielu! :)




Komentarze

Popularne posty