Warka 12 - Milk Stout
Czas zacząć nowy sezon :) na pierwszy ogień milk stout:
Skład:
- Słód Pale ale 3,7kg
- Słód Czekoladowy 0,35kg
- Słód karmelowy ciemny 0,4kg
- Jęczmień palony 0,2kg
- Płatki jęczmienne 0,25kg
- Laktoza 500g
- Chmiel Northdown 25g
- Drożdże piwowarskie Safale S-04
20.09.2012
Zacieranie
Płatki jęczmienne skleikowane w 1,5l wody oraz jasne słody wsypuje do 12l wody.
68c - 70min
Dodaje ciemne słody
68c-10min
78c- 10min
Wysładzanie
15l o temp 78c do uzyskania ok. 23l
Chmielenie
70min
Northdown 25g - 60min
Laktoza 0,5kg - 15min
Fermentacja
BLG mierzone w 30c (+0,8) wynosiło 16BLG więc jest równe 16,8BLG, a niech ma! :P
25.09.2012
BLG po 5 dniach (!) spadło do 7BLG (trzeba pamiętać o tym, że dodane zostało 500g Laktozy) - niecałe 19l przelane na cichą
04.10.2012
Pomiar BLG = 6,5, wyszło 37 półlitrówek
30.11.2012
Piwo ciekawe, nie miałem wcześniej styczności z tym stylem, ale według mnie to połączenie jest bardzo smaczne ;). Choć wypicie więcej niż jednego jest męczące ponieważ jest bardzo sycące, raczej do dłuższego popijania :)
A wygląda tak:
01.05.2013r.
Przy nalewaniu piękna gęsta piana. Piwo świetne, typowo degustacyjne. Bardzo gęste, słodycz w sam raz. Zdecydowanie warto go dłużej leżakować, niestety zostały się ostatki piwa z tej warki. W następnym podejściu więcej chmielu! :)
Komentarze
Prześlij komentarz