Warka 13 - Porter Angielski
13 warka mam nadzieje, że nie pechowa :). Tym razem piwo które chciałem zrobić od samego początku - Porter, tym razem w wydaniu angielskim.
Skład:
Zdjęcie poniżej nie przedstawia pasztetu tudzież innego smarowidła to drożdże na wycieczce po świecie :P
Zacieranie
68c przez 70min
Dosypuje Carafa typ I
68c przez 10min
73c przez 10min
78c i do filtracji
Wysładzanie
Żadnych problemów :) pięknie i gładko :)
15l o temp 78c
Chmielenie
70min
Marynka 55 min
Lubelski 15 min
Fermentacja
26.09.2012 - Zadane drożdżami z gęstwy z Milk Stouta. Gęstość początkowa ok 12BLG
27.09.2012 - Bałem się czy drożdże ruszą, ale rano już pięknie fermentowało :)
04.10.2012 - BLG ok 3. Dziwnie pachnie...
05.10.2012 - Przelane na cichą. Ładnie zbite drożdże :)
11.10.2012 - BLG ok 2,5. Czas umyć butelki ;) -> 21l Portera rozlane do butelek.
Uwagi: Pierwszy raz użyłem gęstwy z poprzedniej warki, następnym razem trzeba wysładzać większą ilością wody bo potrzebne było dolanie ok. 3l w celu wycelowania w 12BLG.
Wrażenia prawie po roku <- Kliknij
Skład:
- Słód Pale Ale 4kg
- Słód Monachijski 0,3kg
- Słód Caraaroma 0,2kg
- Słód Carafa typ I 0,1kg
- Lubelski 25g
- Marynka 25g
- Gęstwa Safale S-04 z warki 12 - Milk Stout
Zdjęcie poniżej nie przedstawia pasztetu tudzież innego smarowidła to drożdże na wycieczce po świecie :P
Zacieranie
68c przez 70min
Dosypuje Carafa typ I
68c przez 10min
73c przez 10min
78c i do filtracji
Wysładzanie
Żadnych problemów :) pięknie i gładko :)
15l o temp 78c
Chmielenie
70min
Marynka 55 min
Lubelski 15 min
Fermentacja
26.09.2012 - Zadane drożdżami z gęstwy z Milk Stouta. Gęstość początkowa ok 12BLG
27.09.2012 - Bałem się czy drożdże ruszą, ale rano już pięknie fermentowało :)
04.10.2012 - BLG ok 3. Dziwnie pachnie...
05.10.2012 - Przelane na cichą. Ładnie zbite drożdże :)
11.10.2012 - BLG ok 2,5. Czas umyć butelki ;) -> 21l Portera rozlane do butelek.
Uwagi: Pierwszy raz użyłem gęstwy z poprzedniej warki, następnym razem trzeba wysładzać większą ilością wody bo potrzebne było dolanie ok. 3l w celu wycelowania w 12BLG.
Wrażenia prawie po roku <- Kliknij
Komentarze
Prześlij komentarz