Warka 18 - Weizenbock

Póki co najmocniejsze piwo :)

Zasyp

  • słód pszeniczny Strzegom 5kg
  • słód monachijski typ II Strzegom 1kg
  • słód pilzneński Strzegom 1kg
  • pszenica prażona 70g
  • chmiel aromatyczny Perle 30g
  • gęstwa drożdży WB-06 z warki 17

Zacieranie

44c - 20min
63c - 30min
72c - 30min + 15min z powodu pozytywnej próby jodowej
76c

Wysładzanie do ok. 24l

Gotowanie 60min

60min Perle

28.12.2012r. - BLG 18,5
09.01.2013r. - BLG 3 ( 13 dzień fermentacji) jeszcze piana na górze więc czekam jeszcze parę dni.
17.01.2013r. - BLG 3 - rozlewamy! :)


Degustacja 17.09.2013r.

16.04.2014. Właśnie pije ostatnią butelkę tego piwa. W smaku dominuje coś co ja nazwałbym - suszona śliwka i jaki hmm nieznany mi smak. Alkohol jest obecny ale duuuuuuużo mniej. Czy warto leżakować Koźlaki Pszeniczne. I tak, i nie. Warto go próbować co jakiś czas :)

Komentarze

Popularne posty