Warka 18 - Weizenbock
Póki co najmocniejsze piwo :)
Zasyp
Zacieranie
44c - 20min
63c - 30min
72c - 30min + 15min z powodu pozytywnej próby jodowej
76c
Wysładzanie do ok. 24l
Gotowanie 60min
60min Perle
28.12.2012r. - BLG 18,5
09.01.2013r. - BLG 3 ( 13 dzień fermentacji) jeszcze piana na górze więc czekam jeszcze parę dni.
17.01.2013r. - BLG 3 - rozlewamy! :)
Zasyp
- słód pszeniczny Strzegom 5kg
- słód monachijski typ II Strzegom 1kg
- słód pilzneński Strzegom 1kg
- pszenica prażona 70g
- chmiel aromatyczny Perle 30g
- gęstwa drożdży WB-06 z warki 17
Zacieranie
44c - 20min
63c - 30min
72c - 30min + 15min z powodu pozytywnej próby jodowej
76c
Wysładzanie do ok. 24l
Gotowanie 60min
60min Perle
28.12.2012r. - BLG 18,5
09.01.2013r. - BLG 3 ( 13 dzień fermentacji) jeszcze piana na górze więc czekam jeszcze parę dni.
17.01.2013r. - BLG 3 - rozlewamy! :)
Degustacja 17.09.2013r.
16.04.2014. Właśnie pije ostatnią butelkę tego piwa. W smaku dominuje coś co ja nazwałbym - suszona śliwka i jaki hmm nieznany mi smak. Alkohol jest obecny ale duuuuuuużo mniej. Czy warto leżakować Koźlaki Pszeniczne. I tak, i nie. Warto go próbować co jakiś czas :)
Komentarze
Prześlij komentarz