Warka 21 - Hefe - Weizen

Kolejna warka :) tym razem z zamówienia dla kuzynki :)

  • Słód pilzneński 1,5 kg 
  • Słód pszeniczny 2,5 kg
  • Słód Karmelowy jasny 0,2 kg
  • Chmiel Lubelski 20 g
  • Chmiel Marynka 10 g
  • Drożdże Fermentis Safabrew WB-06
Zacieranie:
sprawdzone ostatnim razem przy Weizenie z delikatnymi zmianami:

44 c - 30 min
53 c - 15 min
63 c - 30 min
72 c - 15 min
78 c - 10 min

Wysładzanie do ok. 25 l






Gotowanie 90 min

90 min - Marynka
90 min - Lubelski

21 litrów - BLG ok 13
IBU wg wyliczeń 20  - czyli jak na standardowego Weizena za dużo, ale piwo ma smakować a nie być zamknięte w ramach stylu :P

06.04.2013r. - Troszkę ponad 21 litrów o BLG ok. 13 zadane cała saszetką wygłodniałych WB-06
19.04.2013r. - Zdumienie... od 4 dni piwo stoi na ok 5 BLG i nic dalej... no cóż zlewamy do butelek z 3g cukru i tak będzie to raczej piwo na weekend majowy...

Komentarze

Popularne posty