Warka 21 - Hefe - Weizen
Kolejna warka :) tym razem z zamówienia dla kuzynki :)
sprawdzone ostatnim razem przy Weizenie z delikatnymi zmianami:
44 c - 30 min
53 c - 15 min
63 c - 30 min
72 c - 15 min
78 c - 10 min
Wysładzanie do ok. 25 l
Gotowanie 90 min
90 min - Marynka
90 min - Lubelski
21 litrów - BLG ok 13
IBU wg wyliczeń 20 - czyli jak na standardowego Weizena za dużo, ale piwo ma smakować a nie być zamknięte w ramach stylu :P
06.04.2013r. - Troszkę ponad 21 litrów o BLG ok. 13 zadane cała saszetką wygłodniałych WB-06
19.04.2013r. - Zdumienie... od 4 dni piwo stoi na ok 5 BLG i nic dalej... no cóż zlewamy do butelek z 3g cukru i tak będzie to raczej piwo na weekend majowy...
- Słód pilzneński 1,5 kg
- Słód pszeniczny 2,5 kg
- Słód Karmelowy jasny 0,2 kg
- Chmiel Lubelski 20 g
- Chmiel Marynka 10 g
- Drożdże Fermentis Safabrew WB-06
sprawdzone ostatnim razem przy Weizenie z delikatnymi zmianami:
44 c - 30 min
53 c - 15 min
63 c - 30 min
72 c - 15 min
78 c - 10 min
Wysładzanie do ok. 25 l
Gotowanie 90 min
90 min - Marynka
90 min - Lubelski
21 litrów - BLG ok 13
IBU wg wyliczeń 20 - czyli jak na standardowego Weizena za dużo, ale piwo ma smakować a nie być zamknięte w ramach stylu :P
06.04.2013r. - Troszkę ponad 21 litrów o BLG ok. 13 zadane cała saszetką wygłodniałych WB-06
19.04.2013r. - Zdumienie... od 4 dni piwo stoi na ok 5 BLG i nic dalej... no cóż zlewamy do butelek z 3g cukru i tak będzie to raczej piwo na weekend majowy...
Komentarze
Prześlij komentarz