Warka 22 - American Amber Ale

Jako, że pszenica jeszcze fermentuje a miałem ją butelkować więc wolny czas wykorzystam na uwarzenie kolejnego piwa. Tym razem jest to American Amber Ale ze sklepu TwójBrowar.pl z dodatkiem słodu pszenicznego. Jaki jest cel tego dodatku?
"Nawet niewielki dodatek słodu pszenicznego do zasypu poprawia pienistość piwa."
A dobre piwo musi mieć dobra pianę, Oczywiście kosztem klarowności  ale kto się tam przejmuje klarownością :P

Zasyp:
  • Pale Ale - 3 kg
  • Monachijski - 800 g
  • Crystal 150 - 300 g
  • Pszeniczny - 250 g
  • Drożdże Safale US-05
  • Chmiel Willamette 50 g
  • Chmiel Bravo 20 g
  • Chmiel Cascade 20 g
Opis chmieli:
Willamette - aromatyczny chmiel który nadaje, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki .
Bravo - goryczkowy chmiel który nadaje lekko owocowe i kwiatowe nuty.
Cascade - aromatyczny chmiel o nutach cytrusowych i grepfrutowych.

Cóż zapowiada się ciekawie ;)


Zacieranie

68 c -70 min
78 c - 5 min

Wysładzanie 15 l wody

Gotowanie 70 min

Bravo 20 g - 60 min
Willamette 25g - 30
Willamette 25 g - 10 min
Cascade 20 g - 1 min


16.04.2013r. - 12,5 BLG / IBU 40
23.04.2013r. - 3 BLG i poszło na cichą, straaaaaaaaaasznie mętne...
01.05.2013r. - ok 2BLG bardzo nisko zeszło...w smaku za to jest po prostu niesamowite :) zlewamyyyyy
22.05.2013r.  - Po 3 tygodniach - Deeeeegustacja :)


Piwo nieklarowne, piana utrzymuje się do końca. Goryczka średnia ale fajna, czuć jakieś zioła - pieprz, lekka czarna porzeczka, trochę czuć cytrusy. Fajnie się pije, nie jest męczące i przede wszystkim chce się brać kolejnego łyka :) 

Komentarze

Popularne posty