Warka 22 - American Amber Ale
Jako, że pszenica jeszcze fermentuje a miałem ją butelkować więc wolny czas wykorzystam na uwarzenie kolejnego piwa. Tym razem jest to American Amber Ale ze sklepu TwójBrowar.pl z dodatkiem słodu pszenicznego. Jaki jest cel tego dodatku?
"Nawet niewielki dodatek słodu pszenicznego do zasypu poprawia pienistość piwa."
A dobre piwo musi mieć dobra pianę, Oczywiście kosztem klarowności ale kto się tam przejmuje klarownością :P
- Pale Ale - 3 kg
- Monachijski - 800 g
- Crystal 150 - 300 g
- Pszeniczny - 250 g
- Drożdże Safale US-05
- Chmiel Willamette 50 g
- Chmiel Bravo 20 g
- Chmiel Cascade 20 g
Opis chmieli:
Willamette - aromatyczny chmiel który nadaje, delikatne aromaty ziołowe oraz czarnej porzeczki .
Bravo - goryczkowy chmiel który nadaje lekko owocowe i kwiatowe nuty.
Cascade - aromatyczny chmiel o nutach cytrusowych i grepfrutowych.
Cóż zapowiada się ciekawie ;)
Zacieranie
68 c -70 min
78 c - 5 min
Wysładzanie 15 l wody
Gotowanie 70 min
Bravo 20 g - 60 min
Willamette 25g - 30
Willamette 25 g - 10 min
Cascade 20 g - 1 min
16.04.2013r. - 12,5 BLG / IBU 40
23.04.2013r. - 3 BLG i poszło na cichą, straaaaaaaaaasznie mętne...
01.05.2013r. - ok 2BLG bardzo nisko zeszło...w smaku za to jest po prostu niesamowite :) zlewamyyyyy
22.05.2013r. - Po 3 tygodniach - Deeeeegustacja :)
Piwo nieklarowne, piana utrzymuje się do końca. Goryczka średnia ale fajna, czuć jakieś zioła - pieprz, lekka czarna porzeczka, trochę czuć cytrusy. Fajnie się pije, nie jest męczące i przede wszystkim chce się brać kolejnego łyka :)
Komentarze
Prześlij komentarz