Warka 23 - American India Pale Ale
Kolejne podejście do chmieli z krainy hamburgera i coca coli. Cel który chce osiągnąć to 25 l tego piwa zobaczymy jak się to przełoży :)
Crystal 500 g
Aromatic 250 g
Pszeniczny 250 g
chmiel goryczkowy Chinook 50 g
chmiel goryczkowy dr Rudi 50 g
chmiel aromatyczny Cascade 50 g
drożdże - gęstwa US-05 z warki 22
Zacieranie jedno temperaturowo 68 c -60 min w 18 l wody
Wysładzanie do ok 30 l
Chmiele;
Chinook - Nadaje piwu grejpfrutowy charakter
Cascade - silny kwiatowy i cytrusowy charakter
dr Rudi - Nadaje piwu aromat trawy cytrynowej (!) i igieł sosnowych
23.04.2013r. - ~14,5 BLG
01.05.2013r. - ok. 3,5 / 4 BLG za tydzień poleci chmiel na zimno :) póki co smak ciekawy :)
06.05.2013r. - dorzucam chmiel na zimno, w weekend butelkowanie :)
13.05.2013r. - ok 3BLG piwo poleciało do butelek
Zasyp:
Pale Ale 5 kgCrystal 500 g
Aromatic 250 g
Pszeniczny 250 g
chmiel goryczkowy Chinook 50 g
chmiel goryczkowy dr Rudi 50 g
chmiel aromatyczny Cascade 50 g
drożdże - gęstwa US-05 z warki 22
Zacieranie jedno temperaturowo 68 c -60 min w 18 l wody
Wysładzanie do ok 30 l
Gotowanie 60 min
Chmielenie wyglądało następującoChmiele;
Chinook - Nadaje piwu grejpfrutowy charakter
Cascade - silny kwiatowy i cytrusowy charakter
dr Rudi - Nadaje piwu aromat trawy cytrynowej (!) i igieł sosnowych
23.04.2013r. - ~14,5 BLG
01.05.2013r. - ok. 3,5 / 4 BLG za tydzień poleci chmiel na zimno :) póki co smak ciekawy :)
06.05.2013r. - dorzucam chmiel na zimno, w weekend butelkowanie :)
13.05.2013r. - ok 3BLG piwo poleciało do butelek
Komentarze
Prześlij komentarz