Russian Imperial Stout

Prawdopodobnie ostatnia warka tego sezonu, robi się ciepło i czuć infekcje za rogiem (już AIPA jest coś podejrzana). Po za tym trzeba by strzelić jakieś dobre winko (czarna porzeczka, maliny, może uda się pierwsze gronowe ale to pewnie dopiero wraz z rozpoczęciem sezonu warzelniczego ;P). Na sam koniec coś specjalnego - Rosyjski Imperialny Stout. Jedno z najlepiej ocenianych piw. Intensywność smaków i aromatów... będzie ciężko ale może wyniki dadzą fajny efekt :)
Plan jest taki jako, że zasyp jest duży 9,4 kg wobec czego będę zacierał na dwa razy (mam garnek tylko 30l.). Według mnie ułatwi to przede wszystkim filtracje no i nie wiem jak by wyglądało zacieranie.... mimo wszystko - kiedy pierwsza warka będzie się filtrować to drugą będzie się zacierać. Brzeczka przednia pójdzie na RISa a wysłodziny na drugie piwo prawdopodobnie coś w rodzaju świątecznego z przyprawami.

Zasyp:
  • Pale Ale - 6 kg
  • Monachijski - 1,5 kg
  • Pszeniczny - 500 g
  • Jęczmień palony - 500 g
  • Płatki owsiane - 400 g 
  • Karmelowy 600 - 200 g
  • Czekoladowy 1200 - 150 g 
  • Czekoladowy 400 - 150 g
  • chmiel aromatyczny East Kent Goldings 50 g 
  • chmiel goryczkowy Columbus 50 g
  • gęstwa safale s-04 z american stout

Tak więc dwa zasypy po 4,7 kg  w 15 l
w 68 c - 60 min
72 c - 10min
76 c - i do filtracji

Chmielenie

Columbus 35g - 60min
Columbus 15g - 45min
EKG 10g - 30min
EKG 20g - 15min
EKG 15g - 10min
EKG 10g - 5min

IBU 93,8 wg.  Brewtarget

28.05.2013r. Otrzymałem 20l Risa 19BLG (słabo...) oraz jakieś 13-14l przyprawowego stouta o BLG 12 z simcoe i columbusem do którego oprócz tego poleciało trochę kakao, gałki muszkatołowa, cynamonu goździków i imbir i szklanka cukru
27.06.2013r. - Prawie miesiąc fermentacji i o to stało się!... RIS w butelkach :) pomiar co prawda 5 BLG jednak mój balingomierz kłamię o 1 stopień więc końcowa gęstość to 6 BLG. Pierwsza degustacja za miesiąc.


Dwie etykiety: 



Powstała również etykieta do piwa które powstało z wysłodzin RISa:

Jeśli chodzi o Kakao Stouta to piwo w smaku jest ciekawe, mam nadzieje, że z czasem coraz lepsze :)

Degustacja RISA 10.09.2013r. 

Komentarze

Popularne posty