Warka 27 - Stout
Tym razem powstać ma Stout po prostu Stout. Troszkę w stylu amerykańskim jednak tylko
"troszkie" za sprawą dodatku chmielu Columbus jednak praktycznie (tiaaa) w "symbolicznej ilości" by podbić goryczkę oraz drożdży US-05. W każdym razie coś ciemnego na ciemne, długie jesienne wieczory. Trochę słodów zostało jeszcze z zeszłego sezonu więc głupio było by ich nie wykorzystać, może na tym ucierpieć wydajność, ale zobaczymy :). Zakładana objętość to 20l i 12 BLG brzęczki nastawnej.
Zacieranie w 12 l wody
45min - 67c
dodajemy słody ciemne
15min - 67c
10min- 72c
78c i do wysładzania
wysładzanie do uzyskania około 25l
chmielenie
Columbus 5g - 60min
EKG 25g - 55min
EKG 15g - 20min
12.10.2013r. - Po całonocnym chłodzeniu na balkonie piwo zaszczepione gęstwą US-05 w temperaturze około 16'c. Blg około 12.
01.11.2013r. - Po prawie 3 tygodniach fermentacji piwo zlane do butelek bez cichej. 155g cukru na 20l Zeszło do około 4BLG
"troszkie" za sprawą dodatku chmielu Columbus jednak praktycznie (tiaaa) w "symbolicznej ilości" by podbić goryczkę oraz drożdży US-05. W każdym razie coś ciemnego na ciemne, długie jesienne wieczory. Trochę słodów zostało jeszcze z zeszłego sezonu więc głupio było by ich nie wykorzystać, może na tym ucierpieć wydajność, ale zobaczymy :). Zakładana objętość to 20l i 12 BLG brzęczki nastawnej.
- Słód Pale Ale 3,2kg
- Płatki jęczmienne 500g
- Palone ziarno jęczmienia 250g
- Czekoladowy 1200 - 160g
- Czekoladowy 400 - 66 g
- Karmelowy 600 - 86 g
- Columbus 5g
- chmiel East Kent Goldings 40g
- gips piwowarski
- drożdże Safale US-05 - gęstwa z warki 26
Zacieranie w 12 l wody
45min - 67c
dodajemy słody ciemne
15min - 67c
10min- 72c
78c i do wysładzania
wysładzanie do uzyskania około 25l
chmielenie
Columbus 5g - 60min
EKG 25g - 55min
EKG 15g - 20min
12.10.2013r. - Po całonocnym chłodzeniu na balkonie piwo zaszczepione gęstwą US-05 w temperaturze około 16'c. Blg około 12.
Początki fermentacji :) |
Komentarze
Prześlij komentarz