Warka 27 - Stout

Tym razem powstać ma Stout po prostu Stout. Troszkę w stylu amerykańskim jednak tylko
"troszkie" za sprawą dodatku chmielu Columbus jednak praktycznie (tiaaa) w "symbolicznej ilości" by podbić goryczkę oraz drożdży US-05. W każdym razie coś ciemnego na ciemne, długie jesienne wieczory. Trochę słodów zostało jeszcze z zeszłego sezonu więc głupio było by ich nie wykorzystać, może na tym ucierpieć wydajność, ale zobaczymy :). Zakładana objętość to 20l i 12 BLG brzęczki nastawnej.

  • Słód Pale Ale 3,2kg
  • Płatki jęczmienne 500g
  • Palone ziarno jęczmienia 250g
  • Czekoladowy 1200 - 160g
  • Czekoladowy 400 - 66 g
  • Karmelowy 600 - 86 g
  • Columbus 5g
  • chmiel East Kent Goldings 40g
  • gips piwowarski
  • drożdże Safale US-05 - gęstwa z warki 26

Zacieranie w 12 l wody
45min - 67c
dodajemy słody ciemne
15min - 67c
10min- 72c
78c i do wysładzania

wysładzanie do uzyskania około 25l

chmielenie

Columbus 5g - 60min
EKG 25g - 55min
EKG 15g - 20min

12.10.2013r. - Po całonocnym chłodzeniu na balkonie piwo zaszczepione gęstwą US-05 w temperaturze około 16'c. Blg około 12.

Początki fermentacji :)
01.11.2013r. - Po prawie 3 tygodniach fermentacji piwo zlane do butelek bez cichej. 155g cukru na 20l Zeszło do około 4BLG

Komentarze

Popularne posty