warka 33 - American Pale Ale Chinook & Centennial

Pierwsze piwo otwierające sezon 2014/2015. Coś w miarę na szybko do bieżącej konsumpcji w objętości 25l :-) Potem Stout Owsiany wydanie III i po raz pierwszy Pumpkin Ale.

Zasyp na 25l
  • Pale ale Strzegom - 4kg
  • Pszeniczny Strzegom - 560g
  • Karmelowy 30 Strzegom - 275g
  • Chmiel Chinook - 50g
  • Chmiel Centennial - 50g
  • Świeża paczucha Safale US-05
  • łyżeczka mchu irlandzkiego
Zacieranie w 16l
65'c ->62'c - 60 min / Start - 10:05
72'c - 5 min  
78'c - mashout

wysładzanie woda do ok. 30l 

Chmielenie

Chinook 15g - 60 min / Start 14:00
Centennial 15g - 45 min
Chinook  15g - 15min und mech irlandzki
Centennial 15g - 5 min
Chinook  20g - na zimno - 6dni
Centennial 20g - na zimno - 3dni

IBU 44,1 / BLG wg. BrewTarget 12,1

Koniec 15:00 czas - 5h, można?! można ;)

24.09.2014r. - 12,4 BLG
07.10.2014r. -23l APA Przelane na cichą a jutro w planach Owsianka :) Rozlew 15.10 więc 10.10 pierwsza dawka chmielu na zimno, druga dawka 12.10.
14.10.2014r. -  Jakiś czarny dzień. Masakra przy rozlewie, letnia przerwa w warzeniu zdecydowanie nie robi dobrze. Lista wpadek jest długa, od braku pomiaru BLG aż do problemów z przefiltrowaniem ostatnich 5l z wielkiej ilości chmielin. Dlatego też z 23l piwa do butelek zostało rozlane 40szt. oraz do 3 nie pełnych petów 1,5l. Które zostaną skierowane raczej do szybkiego spożycia (myśle, że nie będzie z tym problemu ;)). Aromat jest niezły, zobaczymy co będzie po referementacjii.


Komentarze

Popularne posty