Warka 34 - Stout Owsiany ver. 3

Drugie piwo sezonu. Tym razem powtórka Stout Owsiany. Zmiany to mniejsza ilość jęczmienia prażonego / palonego który ma zmniejszyć odrobinę paloność. Następny w kolejce Pumpkin Ale :-)

Zasyp na 20l:
  • Pale Ale Strzegom - 3,5 kg
  • Karmelowy 300 Strzegom - 300g
  • Czekoladowy 1200 Strzegom - 200g
  • Jęczmień prażony Strzegom - 200g
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 400g
  • Chmiel Fuggles 50g
  • Gęstwa Safale US-05 z warki 33
Suma słodów= 4,6kg

Zacieranie w 14l

68'c - 45min  - 10:15
wsypujemy prażony jęczmień - 11:00
68'c -15min - 11:15

Wysładzanie do obj. ok. 24-25l

Chmielenie 

Fuggles 35g - 60min - 14:05
Fuggles 15g - 30min - 14:35

wg. Brewtargeta

Blg - 12,9
IBU - 26,8

08.10.2014r. - Zadane gęstwą Safale US-05, pomiar wykazał ok. 13blg
09.11.2014r. - W buteleczki! ok, 3-4blg

Komentarze

Popularne posty