Warka 35 - Pumpkin Ale

Kolejne piwo tym razem pierwsze podejście do pumpkin ale. Ze względu na to, że nie wiem z czym to się je, receptura została oparta głownie na znanym przepisie z forum piwo.org. Polecam ten -> temat. Z racji trudności filtracji pomóc ma niesłodowany owies.

Zasyp na 20l

  • Pale Ale Strzegom - 4,5 kg
  • Abbey Malt Weyermann - 500g
  • Karmelowy 300 Strzegom - 450g
  • Czekoladowy 1200  Strzegom - 60g
  • Owies niesłodowany 300g
  • Dynia Hokkaido - 3 kg przed upieczeniem, ok. 1,6 kg po upieczeniu. 
  • Chmiel Fuggles - 50g
  • Pumpkin Spice - 10g (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie)
  • gęstwa Safale US-05
  • Mech irlandzki

Niedziela 5 października
Przed warzeniem trzeba przygotować dynie, wybrać gniazda nasienne oraz upiec z dodatkiem cukru trzcinowego. Krojenie jest trochę problematyczne ponieważ dynia jest dość twarda ale się udało :). Nasiona zostały wykorzystane do przekupienia pewnej osoby ku popatrzeniu łaskawszym okiem na temat piwowarstwa domowego w naszym domu ;). Celem pieczenia dyni jest jej rozmiękczenie. No więc kroimy w kostki czy romby czy jakie figury tam chcecie posypujemy cukrem i do piekarnika zagrzanego do 220'c.  Pieczemy ok. 60min. W tym czasie cieszymy się wspaniałym zapachem al'a pieczone ciasto (uuuuuuwielbiam!!). Wyciagamy, blendujemy i voila. Ja np. wsadziłem do zamrażalnika.

Sobota 18 października

Zacieranie

Tym razem obyło się bez problemów. Schemat wyglądał następująco:

69-67'c - 60 min
78'c - mashout

Filtracja 13l wody do osiągnięcia ok 25l. I tu zaczęła się masakra... mimo dodania owsa ciurkało pooooooowoooooolutku. Tragedia w kilku aktach.

Chmielenie

Fuggles 25g - 60 min
Mech irlandzki - 15 min
Mix przypraw - 5 min
Fuggles 25g - 5 min

19.10.2014r. - W końcu zadane drożdże. BlG powyżej 15. Mam nadzieje, że to piwo będzie dobre... Wyszło zaskakująco ciemne.

Fermentacja
20.11.2014r. - Po miesiącu poszło w butelki. Pomiar -  BLG 5... w smaku przyprawy i lekka "warzywność" Zobaczymy co będzie dalej.


Komentarze

Popularne posty