Warka 37 - Barley Wine

Nowy rok zaczynam z rozmachem. Bijemy rekord w w zawartości ekstraktu (poprzedni to Weizenbock którego ostała się 1 butelka. Tym razem będzie to Barley Wine. Podstawą był zestaw na Wee Heavy z Centrum Piwowarstwa powiększony troszeczkę ;-). Nowością jest chłodnica zanurzeniowa, tak chłodnica! w końcu! :P. Dodatkowo w planach jest dodanie do części piwa (z 5litrów) płatki dębowe (25g - po połowie średnio pieczonych i mocno pieczonych)  moczone pół roku w wiśniówce. Także Barley Wine Wiśniówka Barrel Aged :D. Ma być 20l - 24,5' BLG zobaczymy...

Zasyp:
  • Słód pilzneński 3,5 kg
  • Słód monachijski 2 kg
  • Słód wędzony Weyermann 1 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Płatki jęczmienne 0,4 kg
  • Płatki żytnie 0,2 kg
  • Słód whisky 0,2 kg
  • Słód owsiany 0,2 kg
  • Jęczmień palony 0,15 kg (pod koniec zacierania)
  • Cukier brązowy 0,255 kg
  • Płatki dębowe 25 g (gdzieś do 10l piwa)
  • Gęstwa Safale S-04
  • chmiel Marynka 30g
  • chmiel Iunga 50g
  • chmiel Magnum 30g
Zacieranie w ok 25 l  

68'c - 60min / 10:45 - 11:45
74'c - 10min
78'c -> filtracja

Chmielenie start 15:05

Iunga 30 g - 60 min 
Magnum 30 g - 60 min
Marynka 30 g - 55 min 15:10
Iunga 20g - 40 min 15:25
Cukier 255g - 15min - 15:50

12.01.2015r. - "Tylko" ponad 21'blg ale więcej niż 20l. Ważne, że rekord jest :-)
Update 14.01.2014r. - Przy okazji tego piwa powstała też warka 10l nie mam pojecia ile blg. Użyłem starego Styriana i resztki Marynki która mi została. Chłodnica wypadła znakomicie :D 
23.02.2015r. - Po ponad miesiącu poszło w butelki a 5l na dalsze leżakowanie z płatkami dębowymi (25g) moczonymi pół roku w wiśniówce :). Odfermentowało do 7blg.
03.04.2015r. - Kolejny miesiąc mija i Barley Wine Barrel Aged Wiśniówka leci do 12 malutki buteleczek. Boże jak to pachnie!


Komentarze

Popularne posty