Warka 40 - Russian Imperial Stout 2015
Warka 40 - Świątecznie idziemy na całość, dość długo planowane i jest! :). Miał być jeden RIS w roku, niestety w 2014 się nie udało. Może w 2015r. powstaną zatem dwa? ;). Oprócz tego na pewno 5 l pójdzie na dalsze leżakowanie z 25 g mieszaniny płatków średnio palonych i mocno palonych moczonych przez ponad pół roku w Jack Daniel's Black (!).
Zasyp słodów: 9,275 kg
Zacieranie 22:45 - 0:15 w 26l (leciutko się przypaliło mimo mieszania)
62'c - 45 min
66'c - 45 min
74'c - 10 min
78'c - mash out
Filtracja
Chmielenie 75min 16:05 - 17:20
Tomahawk 30 g - 60 min
Magnum 20 g- 60 min
Tomahawk 20 g - 45 min
Iunga 15 g - 30 min
Iunga 15 g - 15 min
04.04.2015r. - Ostatecznie do fermentacji trafiło 20l o gęstości trochę ponad 20blg (do 3 razy sztuka..)
25.05.2015r. - W końcu po prawie dwóch miesiącach fermentacji udało się zlać Risa do butelek a 5l na dalsze leżakowanie z płatkami dębowymi moczonymi od października w Jack Daniel's Black. Zeszło do 6Blg
12.11.2015r. Udało się zlać wersje z płatkami do 15 butelek 0,33l. !
Zasyp słodów: 9,275 kg
- Pilzneński 3,5 kg
- Monachijski typ I 2 kg
- Whisky 500 g
- Pszeniczny 500 g
- Płatki jęczmienne 400 g
- Płatki owsiane 400 g
- Czekoladowy 1200 - 300 g
- Karmelowy 150 - 275 g
- Karmelowy 30 - 200g
- Słód Abbey 300 g
- Słód owsiany 200 g
- Palony jęczmień 200 g
- Płatki żytnie 200 g
- Czekoladowy 400 - 300 g
- Chmiel goryczkowy Tomahawk 50 g
- Chmiel goryczkowy Iunga 30 g
- Chmiel goryczkowy Magnum 20 g
- Gęstwa Us-05
Zacieranie 22:45 - 0:15 w 26l (leciutko się przypaliło mimo mieszania)
62'c - 45 min
66'c - 45 min
74'c - 10 min
78'c - mash out
Filtracja
M A S A K R A! Start ok. 1 w nocy, a gotować zacząłem o 14... Istny kataklizm ciurkało po kropelce, nic nie pomagało ani dmuchanie, zaciąganie, podgrzewanie - nic!. Dopiero odlanie połowy zacieru, wyczyszczenie oplotu tak, ale wtedy padł "świetny" pomysł no bo skoro normalnie leci to czemu by już nie dodać reszty no i znowu stanęło... Wniosek z tego płynie taki - filtrować na dwa razy lub zaopatrzyć się w filtrator rurkowy. Mam nadzieje, że będzie zajebiste piwo bo myślałem, że mnie krew zaleje! Nauczka na przyszłość. W związku z tym nie powstanie Cherry Stout w wysłodzin, ale co się odwlecze... Otrzymałem 24 l brzęczki.
Chmielenie 75min 16:05 - 17:20
Tomahawk 30 g - 60 min
Magnum 20 g- 60 min
Tomahawk 20 g - 45 min
Iunga 15 g - 30 min
Iunga 15 g - 15 min
04.04.2015r. - Ostatecznie do fermentacji trafiło 20l o gęstości trochę ponad 20blg (do 3 razy sztuka..)
25.05.2015r. - W końcu po prawie dwóch miesiącach fermentacji udało się zlać Risa do butelek a 5l na dalsze leżakowanie z płatkami dębowymi moczonymi od października w Jack Daniel's Black. Zeszło do 6Blg
12.11.2015r. Udało się zlać wersje z płatkami do 15 butelek 0,33l. !
Komentarze
Prześlij komentarz