Warka 46 - Imperial Orange Stout
Wyobraź sobie połączenie gorzkiej czekolady i pomarańczy. Czemu? bo właśnie takie ma być to piwo. Nie chciałem robić typowego świątecznego piwa, więc wpadł mi do głowy ten o to szalony pomysł:
Zasyp:
Strzegom Pale Ale 4kg
Abbey 212g
Płatki owsiane błyskawiczne 400g
Jęczmienny Whisky 550g
Karmelowy 150 272g
Czekoladowy 400 300g
Czekoladowy 1200 200g
Palony jęczmień 100g
Chmiel Galaxy 25g
Chmiel Simcoe 13g
Skórka słodkiej pomarańczy
Gęstwa Safale US-05
Ekstrakt - 17.7 blg
IBU 47
Zacieranie w 20l
60min - 68'c - 10:30
w 45 min lecą do gara palone - 11:15
76'c
Wysładzanie do osiągnięcia 25l
Chmielenie
Galaxy 10g - 60min 13:35
Simcoe 13g - 60min
Galaxy 15g - 30min 14:05
Skórka słodkiej pomarańczy 30g - 5 min 14:30
18.11.2015r. - 16,5 blg 22 l. A tak poza tym jutro czwarte urodziny browaru :D
8.12.2015r. - Poszło w butelki. ponad 5blg... wysooooookooo ale w smaku dobrze ;)
Zasyp:
Strzegom Pale Ale 4kg
Abbey 212g
Płatki owsiane błyskawiczne 400g
Jęczmienny Whisky 550g
Karmelowy 150 272g
Czekoladowy 400 300g
Czekoladowy 1200 200g
Palony jęczmień 100g
Chmiel Galaxy 25g
Chmiel Simcoe 13g
Skórka słodkiej pomarańczy
Gęstwa Safale US-05
Ekstrakt - 17.7 blg
IBU 47
Zacieranie w 20l
60min - 68'c - 10:30
w 45 min lecą do gara palone - 11:15
76'c
Wysładzanie do osiągnięcia 25l
Chmielenie
Galaxy 10g - 60min 13:35
Simcoe 13g - 60min
Galaxy 15g - 30min 14:05
Skórka słodkiej pomarańczy 30g - 5 min 14:30
18.11.2015r. - 16,5 blg 22 l. A tak poza tym jutro czwarte urodziny browaru :D
8.12.2015r. - Poszło w butelki. ponad 5blg... wysooooookooo ale w smaku dobrze ;)
Styczeń 2016 -> Jak smakowało?
Komentarze
Prześlij komentarz