Warka 57 - APA SH Oktawia

Przez długi czas w sklepach było dostępne tylko kilka odmian chmielu pochodzącego z naszego kraju, jednak ostatnimi czasy zaczęło się to zmieniać i zapomniane odmiany wracają do łask. Jedną z "nowych"jest Oktawia. Chmiel ten ma charakteryzować się aromatem zielonego jabłka wraz z cytrusowymi nutami limonki. No i rzeczywiście w czasie fermentacji z fermentora unosiły się przyjemne aromaty lekko limonkowe i jabłkowe. Po fermentacji głównej zdecydowałem się podzielić na 5l damy. Jedna dodatkowo nachmielona na zimno. I jak można ocenić efekty?



wersja podstawowa:
piana raczej słaba
barwa dość klarowne,
aromat: raczej słaby - kwiatowy kojarzący się z owocowym sadem, pojawia się nuta soku malinowego
smak owocowo - słodowy, pełne, wyraźna lekko zalegająca goryczka owocowa jabłko, biała porzeczka, gruszka. Ale zostaje taki fajny posmak świeżego jabłka :). Niektórym kojarzący się z szampanem. Dla mnie bardzo pijalne :)

wersja chmielona na zimno:
piana lepsza niż w oryginale, biała, gęsta aczkolwiek nietrwała
barwa zmętniona
aromat: średni, intensywniejszy niż w bazie, oprócz nut z wersji podstawowej objawiają się również owoce egzotyczne (!)
smak - W smaku tak jak w wersji podstawowej z dodatkowymi nutami cytrusowego albedo.

Komentarze

Popularne posty