warka 60 - Polska Owsiana IPA

Czas na eksperymenty z pozostałymi chmielami nowofalowymi z Polski - Polska Owsiana IPA czyli w krócie POIPA - 15,3 blg.

Zasyp:

Pale Ale 2,7kg
Płatki owsiane 400g
Bursztynowy 100g
Chmiel Oktawia
Chmiel Puławski
Chmiel Chinook PL
Chmiel Iunga
Chmiel Cascade PL
Gęstwa Safale US-05


Zacieranie w w 10l

66'c - 60min 13:40 - 14:40
78' - mash out

Wysładzanie do 15l

Iunga 10g - 60min - 17:50
Chinook PL 10g - 25 min - 18:25
Cascade PL 10g - 20 min - 18:30
Oktawia 10g - 15 min - 18:35
Puławski 10g - 10 min - 18:40
Chinook PL 10g - 5 min - 18:45
Cascade PL 10g - 5 min

8.04.2017r. - Poszło w fermentacje :)
21.04.2017r. - Poszło na cichą
27.04.2017r. - na zimno poszło po 10g Chinooka, Oktawii, Cascade i Iungi

Szybki komentarz - Piwo wyszło co nieco kwaśne, aromat jak na ilość chmielu jak i na zimno tak i do gotowanie raczej nikły. W smaku, delikatna aczkolwiek akceptowalna i nawet przyjemna kwaśność,goryczka średnia lekko zalegająca. Co do nawiązań owocowych udało mi się wyłapać gruszki, mandarynki, trochę owoców egzotycznych.

Komentarze

Popularne posty