Warka 61 - Berliner Weisse

No to rzucamy się na głęboką wodę...

Słód Pale ale 1,2 kg
Słód Pszeniczny 700 g
Owies niesłodowany 100g
Chmiel Ahtanum 26g
Gęstwa Safale US-05
Probiotyk Sanprobi IBS (Lactobactillus Plantartum 299v)

Zacieranie w 7l wody

64'c - 45min
74'c - 15min
78 mash out

Filtracja do otrzymania 13l

Gotowanie 15min w celu pasteryzacji

Schłodzenie do 36'c

Pomiar Ph - 4,2


Zadanie Lacto 19:00 19.04.2017r. - 19:00 21.04.2017

Zakwaszanie 48h zaczęte w 38c dalej w temp pokojowej

Pomiar Ph - 3,8 (wyczuwalny przyjemny kwas acz nienachalny póki co wow) - aczkolwiek nie wiem na ile dobrze mam skalibrowany Ph metr (trzeba kupić wodę destylowaną)

Gotowanie

60min - Ahtanum 5g 20:10
30min - Ahtanum 5g 20:40
5min - Ahtanum 10g 21:05

21.04.2017r. - Zadana gęstwa Safale Us-05
02.05.2017r. - Zlane do dwóch pojemników jedna otrzymała 450g wiśni (ok.5l). Czysty to ok. 4l smakuje obecnie jak soczek ananasowy.

 Zdjęcie od razu po dodaniu owoców później oczywiście bardziej czerwony. Fermentacja ruszyła w najlepsze...

20.05.2017r. Poszło w butelki. Na zdjęciu wersja wiśniowa. Czuć lacto i wiśnie których jednak mogło by być więcej. Zobaczymy jak się nagazuje :)



Komentarze

Popularne posty