przerwa - nie przerwa

Jako, że nadeszły upały zgodnie z doświadczeniem zeszłego roku, w browarze zarządzona została przerwa w warzeniu do września. Do zlania zostało już tylko 22l RISa co zostanie poczynione zapewne w przyszłym tygodniu. Nie znaczy to, że nic się tu nie będzie pojawiać, a wręcz przeciwnie. W planach jest zrobienie kilku nalewek i wina, konkretnie:

  • Nalewka truskawkowa
  • Nalewka z czarnej porzeczki
  • Nalewka z czarnej maliny
  • Nalewka z pigwowca
  • Wino z czarnej porzeczki
  • Wino gronowe/winogronowe - zależne od zbiorów :)


i pewnie jeszcze kilka pozycji doleci w zależności, jakie owoce będą dostępne. Prócz tego może pojawi się relacja z "degustacji" kilku piw niekoniecznie domowych :)

Co do planów warzelniczych na przyszły sezon, są one dostępne w prawym górnym rogu, pewnie coś jeszcze w toku się pozmienia :). Zakładam również, że pojawi się kilka usprawnień, zmian, eksperymentów - pojawią się płynne drożdże, chłodnica zanurzeniowa, single hopy (piwa na uwarzone na jednym chmielu). W każdym razie, będzie się działo :)

Na bonus wrażenia z AIPY z warki 23
Ze spraw technicznych - piwo należy baaaardzo mocno schłodzić inaczej od razu wychodzi z butelki. W smaku grapefruit, aromat również cytrusowy, goryczka fajna im piwo cieplejsze tym bardziej wyraźniejsza. Kolor jak na zdjęciu, nie klarowne. Jeśli chodzi o zmiany jakie bym zrobił przy następnym podejściu.

  • co najmniej podwojenie ilości chmielu na cichą
  • inne drożdże niż US - 05
  • wywalić słód Aromatic 

Mimo to piwo jest niezłe :) w zeszłym roku podejście do mocniej chmielonego Ale na chmielach nowozelandzkich skończyła się rozpuszczalnikiem, tym razem udało się tego uniknąć, więc i tak jest progres :). Cieszy również Grand Champion 2013 w Żywcu którym również będzie AIPA, jedynym mankamentem może być jednak cena tego piwa z uwagi na duuuuużą ilość chmielu który został użyty.Zresztą zobaczcie sami, receptura dostępna jest na stronie - http://www.pspd.org.pl/pagesnews/uwarz-sobie-grand-championa .



Komentarze

Popularne posty