Warka 26 - American Bitter #2

Po długim oczekiwaniu zaczynamy trzeci sezon warzenia :). Na pierwszy ogień idzie powtórka która już była czyli American Bitter jednak z innymi chmielami,a  później na jego gęstwie Stout chmielony East Kent Goldings. Nowością jest  przeźroczysty fermentor :). W tym zasypie najbardziej ciekawi chmiel Summit określany jako "dający niezwykły aromat cytrusów, mandarynek i grepjfrutów".
  • Słód Pale Ale 3,8kg
  • Słód Crystal 200 200g
  • chmiel Apollo 15g
  • chmiel Summit 25g
  • chmiel Cascade 20g
  • gips piwowarski
  • mech irlandzki
  • drożdże Safale US-05
Warka 20 w czasie warzenia 26 ;)
Zacieranie 
68c - 70min
78c - 10min

Wysładzanie 15l

Chmielenie 
Apollo - 60min
Mech irlandzki - 15min
Summit - 10min
Cascade - 3min


27.09.2013r. - Wyszło około 12BLG chłodzone przez noc na balkonie. Przeźroczyste fermentory to zło! wszystko widać i brak ruchu w nim wywołuje drżenie o kondycje drożdży. W białym dodajesz drożdże, zatykasz pokrywę, czekasz na bulkanie i masz wszystko gdzieś bo nic nie widzisz, a tu cały czas zerkanie czy coś się zaczęło dziać, masakra :P
11.10.2013r. - Przelane na cichą. BLG ok. 3
24.10.2013r. - Wyszło 19,5l czyli 40 butelek 0,5l o gęstości ok. 3 BLG wraz z ok. 4g cukru/0,5l. Jedno z najbardziej klarownych moich piw na tym etapie!

kliknij -> Degustazione 10 luty 2014r. <- kliknij

Komentarze

Popularne posty