warka 28 - Belgian Pale Ale
Tym razem piwo w stylu, którym musi uwarzyć absolutnie każdy piwowar domowy :). Wersja z Centrum Piwowarstwa + słoweński chmiel Styrian Goldings i co nieco zmienionym schemacie zacierania, a wszystko na dość neutralnych drożdżach Safabrew S-33 które używałem w swoim pierwszym zacieranym piwie - Grodziskim. 6 rodzajów słodów w tym 3 specjalne... oczekiwania są spore ;)
62c - 25min
72'c - 45min
76'c
Wysładzanie do uzyskania 25l
Chmielenie
Lubelski 25g - 60min
Styrian 15g - 60min
Styrian 20g - 15min
Lubelski 15g - 10min
Styrian 15g - chmielenie na zimno
15.12.2013r. - ok. 12blg.
28.12.2013r. - przelane na cichą 19,5l niestety nie zmierzyłem BLG.zajrzymy do niego za 11 dni po czym dostanie Styriana na zimno na 3 dni.
07.01.2014r. - niestety po otwarciu lekkie objawy infekcji, znaczy się coś jakby kożuch, który po lekkim zakołysaniu fermentorem opadł na dno , no chyba, że S-33 tak mają... W każdym razie zrezygnowałem z chmielenia na zimno i po 3 tygodniach piwo powędrowało do butelek. Blg wyniosło 4
- Słód pilzneński 1,5 kg
- Słód monachijski 1,1 kg
- Słód wiedeński 1,0 kg
- Słód Biscuit 0,2 kg
- Słód Aroma 0,1 kg
- Słód Special B 0,1 kg
- Chmiel Lubelski, granulat, 40 gr
- Styrian Golding - Savinjski 2012 50g 3,7% alfakwasów
- Drożdże S-33
62c - 25min
72'c - 45min
76'c
Wysładzanie do uzyskania 25l
Chmielenie
Lubelski 25g - 60min
Styrian 15g - 60min
Styrian 20g - 15min
Lubelski 15g - 10min
Styrian 15g - chmielenie na zimno
15.12.2013r. - ok. 12blg.
28.12.2013r. - przelane na cichą 19,5l niestety nie zmierzyłem BLG.
07.01.2014r. - niestety po otwarciu lekkie objawy infekcji, znaczy się coś jakby kożuch, który po lekkim zakołysaniu fermentorem opadł na dno , no chyba, że S-33 tak mają... W każdym razie zrezygnowałem z chmielenia na zimno i po 3 tygodniach piwo powędrowało do butelek. Blg wyniosło 4
Komentarze
Prześlij komentarz