MegaRoman czyli 6 zbóż - warka 29

Czas zakończyć warzelniczy rok 2013. Na koniec roku nie będzie żadnej Ipy-sripy czy innych witów-sritów, lecz proste piwo wielozbożowe "6 zbóż" według przepisu z Centrum Piwowarstwa. Ale nie mogło się obyć bez jakiejś modyfikacji prawda... :P. Dodatkiem w tym przypadku jest 100g świeżej...tzn. zamrożonej świeżej po zbiorze w chmielniku Sybilli :). Jej cel? wspomóc filtracje. Jak wyjdzie? no mam nadzieje, że żadnych trawiastych posmaków. Pominąłem również przerwę "goździkową" w 42'c. Piwo otrzymało lakoniczny kryptonim MegaRoman.
Zasyp:
Słód wiedeński 2,25 kg
Słód pszeniczny 1,25 kg
Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
Słód owsiany 0,25 kg
Słód orkiszowy 0,25 kg
Słód żytni 0,25 kg
Marynka, granulat 15 g
Lubelski, granulat 15 g
Sybilla, szyszka świeża zamrożona po zbiorze 100 g
Gęstwa safabrew s -33 po BPA
Zacieranie - pomijam przerwę "goździkową" tj. 42'c
52'c - 10min
62'c - 30min
72'c - 30min
76'c - mash out

Filtracja do standardowych 25l


29.12.2013r. - Wszystko przebiegło o dziwo perfekcyjnie. Filtracja z szyszuniami - rewelacja. Piwo wyszło - 12 Blg zadane gęstwa która po kilku minutach zaczęła swoja pracę, wow. 



 











20.01.2014r. - Fermentacja stanęła na 4 BLG. 20l wraz z 140g cukru ląduje w butelkach.


Komentarze

Popularne posty