Warka 43 - American Black Ale

No i nastał koniec sezonu 2014/2015. Ostatnim podejściem będzie receptura która powstała mniej więcej w 15 min i do tego zmieniana jeszcze w trakcie warzenia, na zasadzie mam to wrzucę :P.

Zasyp na 25l - Wyliczona gęstość 16,2blg

Strzegom Pale Ale 4,5kg
Strzegom Monachijski 1kg
Strzegom pszeniczny 500g
Strzegom karmelowy 150 - 250g
Strzegom czekoladowy 400 - 200g
Strzegom Czekoladowy 1200 - 200g
chmiel Citra - 16g
chmiel Galaxy 20g
chmiel Simcoe 10g
chmiel Iunga 11g
chmiel Magnum 13g
chmiel Mouteka 17g
chmiel Kohatu 10g
chmiel Rakau 11g
chmiel Wakatu 10g
gęstwa Fermenum Mobile Amerykański Sen pokolenia trzecie

Zacieranie 60min - 67'c
Mash out

filtracja do ok 28l

chmielenie

Magnum 13g - 60min
Citra 10g - 60min
Simcoe 10g - 60min
Galaxy 10g - 60min
Iunga 11g - 60min

Galaxy 10g - 30min

Citra 6g - 5min
Motueka 17g - 5min
Kohatu 10g - 5min
Rakau 11g - 5min
Wakatu 10g - 5min

Wyliczone IBU 70,8

24.07.2015r. - No i wyszło 25l i ok 16blg. I chyba raczej nie Black a bardziej Brown ale to zobaczymy po fermentacji :)
27.07.2015r. - Mimo zastosowania specjalistycznej komory fermentacyjnej temperatura uciekła gdzieś do 25'c. Mam nadzieje, jednak, że chmiel przykryje wszystkie niepożądane efekty tak wysokiej temperatury fermentacji...
17.08.2015r. Poszło w butelki wysoki dość balling bo ok.5 stopni no ale zobaczymy...
jednak zdecydowanie bardziej Brown niż Black. W smaku zdecydowana goryczka iglasta i czekolada zapowiada się interesująco ;)


Komentarze

Popularne posty