Warka 50 - Hefe Weizen #5

Jubileuszowa warka numer 50 a będzie to....... Hefe Weizen! :P. Zobaczymy jak będzie się różnił w porównaniu do poprzedniej warki. Jako, że warka 49 po fermentacji wydawała się dość słodka to 50 dostaje więcej chmielu na goryczkę. 

Zasyp:
Strzegom pszeniczny 2,5 kg
Strzegom pilzneński 1,5 kg
Chmiel Hallertau Mittelfruh 40g 
Gęstwa Fermentum Mobile Gwoździe i banany pokolenie 2


Zacieranie (w sumie 15l wody)
44'c - 20min w 11:20 - 11:40                           
63'c - 45min 11:50 - 12:35
72'c - 20min   12:45- 13:05                                  
78'c - mash out

Filtracja standardowo do 25l (15l wody o temp. 78'c)


Chmielenie

90' Hallertau Mittelfruh 40g 14:50 - 16:20

9.03.2016r. - 12 blg nieokreślonej objętości zostało zadane gęstwą.
9.03.2016-22.03.16. - Znów gwałtowny początek fermentacji... piwo wyszło dwa razy :)


22.03.2016r. - Zeszło do około 2 blg. ok. 5l poszło dalej na fermentacje cichą z 3 pokrojonymi bananami także będzie Banana Hefe Weizen być może na pewien konkurs... :-)


Fermentacja "cicha" z bananami (w przypadku tych drożdży termin "cicha" chyba nie istnieje :)) i uśmiechająca się Marynka :)

Komentarze

Popularne posty