Warka 50 - Hefe Weizen #5
Jubileuszowa warka numer 50 a będzie to....... Hefe Weizen! :P. Zobaczymy jak będzie się różnił w porównaniu do poprzedniej warki. Jako, że warka 49 po fermentacji wydawała się dość słodka to 50 dostaje więcej chmielu na goryczkę.
Strzegom pszeniczny 2,5 kg
Strzegom pilzneński 1,5 kg
Chmiel Hallertau Mittelfruh 40g
Gęstwa Fermentum Mobile Gwoździe i banany pokolenie 2
Zacieranie (w sumie 15l wody)
44'c - 20min w 11:20 - 11:40
63'c - 45min 11:50 - 12:35
72'c - 20min 12:45- 13:05
78'c - mash out
Filtracja standardowo do 25l (15l wody o temp. 78'c)
Chmielenie
90' Hallertau Mittelfruh 40g 14:50 - 16:20
9.03.2016r. - 12 blg nieokreślonej objętości zostało zadane gęstwą.
9.03.2016-22.03.16. - Znów gwałtowny początek fermentacji... piwo wyszło dwa razy :)
Fermentacja "cicha" z bananami (w przypadku tych drożdży termin "cicha" chyba nie istnieje :)) i uśmiechająca się Marynka :)
Komentarze
Prześlij komentarz