Warka 51 - Hefe Oatmeal Weizen

Dostałem ostatnio dość sporo pszenicy niesłodowanej a w związku z tym, że szkoda wyrzucać tak świetną i szaloną gęstwę jak Gwoździe i Banany ;) to powstała hybryda - Owsiany Weizen a właściwie bliżej mu już do Witbiera :). Czemu takie dziwne czasy zacierania? Po pierwsze uciekała mi dziś dziwnie temperatura, po drugie nie wiedział jak z zacieraniem pszenicy. Obawiałem się również o filtracje ale poszła nad wyraz sprawnie :)

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 1,7 kg
  • Pszenica niesłodowana 1,3 kg
  • Słód Pszeniczny Strzegom 700 g
  • Płatki owsiane błyskawiczne 400 g
  • świeża mrożona szyszka chmielu Hallertauera (prawdopodobnie Mittelfruh lub Tradition) 100g (do filtracji)
  • chmiel Hallertau Mittelfruh 20g
  • Sybilla 37g
  • Skórka słodkiej pomarańczy 15g
  • Gęstwa Fermentum Mobile Gwoździe i Banany


Zacieranie (w sumie 13l wody)
63'c - 60min 10:15 - 11:15
72'c - 30min  11:30 - 12:00    
78'c - mash out

Filtracja do 25l




Chmielenie 13:25 - 14:25

60min - Sybilla 15g szyszki - 13:25
30min - Hallertau mittelfruh 15g - 13:55
15min - skórka słodkiej pomarańczy 15g
5min - Sybilla 22g szyszki - 14:20

22.03.2016r. - Wyszło 18l o gęstości nieco ponad 11blg

Komentarze

Popularne posty