Warka 51 - Hefe Oatmeal Weizen
Dostałem ostatnio dość sporo pszenicy niesłodowanej a w związku z tym, że szkoda wyrzucać tak świetną i szaloną gęstwę jak Gwoździe i Banany ;) to powstała hybryda - Owsiany Weizen a właściwie bliżej mu już do Witbiera :). Czemu takie dziwne czasy zacierania? Po pierwsze uciekała mi dziś dziwnie temperatura, po drugie nie wiedział jak z zacieraniem pszenicy. Obawiałem się również o filtracje ale poszła nad wyraz sprawnie :)
Zasyp
Zacieranie (w sumie 13l wody)
63'c - 60min 10:15 - 11:15
72'c - 30min 11:30 - 12:00
78'c - mash out
Filtracja do 25l
Chmielenie 13:25 - 14:25
60min - Sybilla 15g szyszki - 13:25
30min - Hallertau mittelfruh 15g - 13:55
15min - skórka słodkiej pomarańczy 15g
5min - Sybilla 22g szyszki - 14:20
22.03.2016r. - Wyszło 18l o gęstości nieco ponad 11blg
Zasyp
- Pilzneński Strzegom 1,7 kg
- Pszenica niesłodowana 1,3 kg
- Słód Pszeniczny Strzegom 700 g
- Płatki owsiane błyskawiczne 400 g
- świeża mrożona szyszka chmielu Hallertauera (prawdopodobnie Mittelfruh lub Tradition) 100g (do filtracji)
- chmiel Hallertau Mittelfruh 20g
- Sybilla 37g
- Skórka słodkiej pomarańczy 15g
- Gęstwa Fermentum Mobile Gwoździe i Banany
Zacieranie (w sumie 13l wody)
63'c - 60min 10:15 - 11:15
72'c - 30min 11:30 - 12:00
78'c - mash out
Filtracja do 25l
Chmielenie 13:25 - 14:25
60min - Sybilla 15g szyszki - 13:25
30min - Hallertau mittelfruh 15g - 13:55
15min - skórka słodkiej pomarańczy 15g
5min - Sybilla 22g szyszki - 14:20
22.03.2016r. - Wyszło 18l o gęstości nieco ponad 11blg
Komentarze
Prześlij komentarz